NABAVKA OPREME

Granična policija BiH zahvalna IOM-u na dugogodišnjoj saradnji i podršci

Sagovornici su razmatrali dosadašnju realizaciju tehničke podrške Graničnoj policiji BiH i sprovođenje trenutnih aktivnosti u okviru Projekta IPA 2020

D. H.

Granična policija BiH

Foto: Arhiv


Predstavnici Granične policije BiH istakli su značaj IPA projekta, kojim je predviđena nabavka specijalističke opreme vrijednosti oko 6,2 miliona KM za nadzor granice i sprečavanje i suzbijanje krijumčarenja ljudi i robe.

Na sastanku u Sarajevu sa delegacijom Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, koju je predvodila šef Misije i regionalni koordinator za zapadni Balkan Laura Lungaroti, predstavnici Granične policije BiH izrazili su zahvalnost za dugogodišnju saradnju i podršku IOM.

Sagovornici su razmatrali dosadašnju realizaciju tehničke podrške Graničnoj policiji BiH i sprovođenje trenutnih aktivnosti u okviru Projekta IPA 2020. 

- Posebne mjere za podršku u odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH, koji finansira EU, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Do sada su Graničnoj policiji BiH isporučena terenska vozila, kombiji, termovizijske kamere, uređaji za dnevno i noćno osmatranje i drugo, s ciljem efikasnijeg odgovora brojnim bezbjednosnim izazovima i upravljanja nezakonitim migracijama.

Predstavnici IOM-a su informisani o operativnom korištenju do sada donirane opreme koja u značajnoj mjeri doprinosi efikasnom obavljanju poslova i zadataka, s posebnim naglaskom na sprečavanje i suzbijanje nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi.

Razmatrani su i modaliteti korištenja preostalih sredstava planiranih za podršku u kadrovskom i materijalno-tehničkom opremanju Granične policije BiH.

Više o temi Granična policija BiH

NA VRH

Podijeli članak na