DECENIJA ZASJEDANJA

Delegacija PSBiH u Budvi učestvovala na 10. plenarnom zasjedanju PSSEECP-a

Cvitanović je rekao da i vlade i parlamenti država regiona treba da nastave s podrškom procesu regionalne saradnje

Delegacija PSBiH u Budvi. Sektor za odnose s javnošću PSBiH

S. S.

19.5.2023

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Ilija Cvitanović, Nermin Mandra, Mladen Bosić, Zlatan Begić i Džemal Smajić učestvovali su u Budvi na 10. plenarnom zasjedanju PSSEECP-a, kojim je, pod crnogorskim predsjedavanjem, obilježena decenija postojanja i zasjedanja parlamentarne dimenzije te regionalne inicijative.

U obraćanju učesnicima zasjedanja na temu “Deset godina PSSEECP-a – sljedeća decenija za bolju integraciju i izvjesniju perspektivu regiona Jugoistočne Evrope u Evropskoj uniji (EU). Zajedno u PSSEECP-u – zajedno u EU”, član Delegacije PSBiH Ilija Cvitanović zahvalio je domaćinima za činjenicu da su u fokus predsjedavanja stavili evropsku perspektivu zemalja regiona koje još nisu postale članice EU, naglašavajući da je ta tema za BiH izuzetno važna, posebno nakon što je našoj zemlji u decembru prošle godine dodijeljen kandidatski status.

Integraciju u EU nema alternativu

Poručujući da vizija pune integracije zemalja i društava regiona u EU nema alternativu, Cvitanović je naglasio da se PSSEECP-a u proteklih pet godina s punim pravom fokusira na infrastrukturnu i ekonomsku povezivost zemalja jugoistočne Evrope.

Cvitanović je rekao da i vlade i parlamenti država regiona treba da nastave s podrškom procesu regionalne saradnje, te s tim u vezi dodao da PSSEECP-a ima jedinstvenu priliku i ulogu da bude platforma za razmjenu mišljenja i dobrih praksi, kao i za jačanje parlamentarne dimenzije regionalne saradnje.

Cvitanović je upozorio da su pandemija COVID-19 i ruska invazija na Ukrajinu poremetili i usporili globalni rast privrede, podigli inflaciju i troškove života kroz povećanje cijena hrane i energije. S tim u vezi, pozvao je zemlje članice SEECP-a na snažniju saradnju u suočavanju s tim izazovima, apostrofirajući ulogu državnih parlamenata u oblikovanju i odobravanju domaćih reformi i regionalnih sporazuma.

Promotori procesa proširenja

Učesnici zasjedanja usvojili su i Deklaraciju kojom su potvrdili ključnu ulogu PSSEECP-a u jačanju stabilnosti i prosperiteta u Jugoistočnoj Evropi. U Deklaraciji se ističe puna odlučnost prema evropskim integracijama cijelog regiona, što će, kako se naglašava, biti glavni cilj PSSEECP-a u sljedećoj deceniji.

Deklaracijom se podstiču države članice SEECP-a, koje su i članice EU, da nastave da djeluju kao glavni promotori procesa proširenja za sve kandidate za članstvo u EU, te se pozivaju sve članice EU da preduzmu dalje korake da bi unaprijedile proces pristupanja, učinile ga efikasnijim, predvidljivijim i vjerodostojnijim.

- Kako se navodi u Deklaraciji, PSSEECP-a formirat će i ad hoc radno tijelo za pitanja evropskih integracija s ciljem ubrzavanja evropskog puta i razmjene dobrih praksi u procesu evropskih integracija zemalja regiona koje su kandidati za punopravno članstvo u EU - saopćio je Sektor za odnose s javnošću PS BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.