FEDERALNO MINISTARSTVO

Objavljen Javni poziv za sufinansiranje smještaja i zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja u sigurnim kućama

Planirani iznos za ovu godinu je 500.000 KM i on je duplo veći u odnosu na prethodnu godinu, kazao je Delić

Adnan Delić. Vlada FBiH

A. O.

19.5.2023

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je Javni poziv za osiguranje zaštite i zbrinjavanja žrtava nasilja u porodici u sigurnim kućama.

Pravo na prijavu po ovom javnom pozivu imaju sigurne kuće ili skloništa koja djeluju na području Federacije BiH i pružaju privremeni smještaj žrtvama nasilja u porodici.

- Riječ je o raspodjeli sredstava s pozicije Tekućeg transfera neprofitnim organizacijama, a u okviru provedbe Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i poziv je, dakle, namijenjen sigurnim kućama, odnosno za sufinansiranje troškova smještaja za 350 žrtava nasilja u porodici upućenih u neku od sigurnih kuća tokom ove godine. Planirani iznos za ovu godinu je 500.000 KM i on je duplo veći u odnosu na prethodnu godinu kad je za istu namjenu bilo osigurano 250.000 KM - rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Kako ističu iz Ministarstva, novina u ovoj godini je postupak razmatranja prijava za dodjelu sredstava iz Javnog poziva koji će provoditi formirana komisija Ministarstva. Ova komisija će na temelju kriterija iz Javnog poziva i prateće bodovne šeme provesti postupak ocjenjivanja i bodovanja pristiglih pravnovaljanih i blagovremenih prijava, te nakon toga pripremiti i bodovnu listu. Na osnovu ove liste će Sektor za socijalnu zaštitu i zaštitu porodice i djece pripremiti prijedlog raspodjele sredstava, a ministar odobrava konačnu raspodjelu, nakon čega slijedi uplata na račune sigurnih kuća, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Javni poziv će biti otvoren 15 dana od dana objave u dnevnim novinama, a dostupan je na web stranici Ministarstva (www.fmrsp.gov.ba).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.