SANJIN KODRIĆ

Pismo saučešća predsjednika BZK "Preporod" porodici Dževada Karahasana

Neka je mir duši roba Božijeg Dževada Karahasana, poručio je

Sanjin Kodrić i Dževad Karahasan. Biserje.ba - Avaz

S. S.

19.5.2023

Na vijest o smrti akademika prof. dr. Dževada Karahasana, jednog od najznačajnijih pisaca savremene bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, profesora emeritusa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić supruzi Dževada Karahasana gđi Dragani Tomašević i drugim članovima porodice uputio je sljedeće pismo saučešća:

Poštovana gđo Tomašević,

ovim putem u ime Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i u svoje ime Vama i porodici izražavam najiskrenije saučešće zbog odlaska Vašeg i našeg Dževada Karahasana.

Dževad Karahasan bio je jedan od najznačajnijih pisaca savremene bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, odnosno pisac koji je snažno obilježio našu književnost svojeg vremena, davši joj svoj jasan i prepoznatljiv vlastiti pečat. I više od toga, Dževad Karahasan bio je i veliki evropski i svjetski pisac, i to ne samo po onom što je međunarodna recepcija njegova književnog djela, već prvenstveno po onom što su bili njegovi književni standardi i njegova književna postignuća – njegov književni svijet i njegovo mjesto u svijetu književnosti. Za nas koji smo ga lično poznavali bio je i prijatelj i uvijek otvoren i poticajan sagovornik, a svojim studentima posvećen učitelj i uzor. Bio je jedinstven i neponovljiv u svemu, i to je upravo ono kako ćemo ga pamtiti.

Neka je mir duši roba Božijeg Dževada Karahasana!

Akademik prof. dr. Dževad Karahasan blisko je sarađivao i s Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“, koja je planirala da do kraja tekuće, jubilarne godine u čast svoje 120. godišnjice osnivanja i 70. godišnjice rođenja Dževada Karahasana objavi novo izdanje i engleski prijevod zbirke Izvještaji iz tamnog vilajeta, knjige koju je Karahasan u posljednjem pismu koje je poslao Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ opisao kao svoju „sigurno najličniju knjigu, ustvari knjigu koja najviše liči na mene“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.