LOŠE VRIJEME

Psiholog Čedomir Novaković za "Avaz": Ovo je jedna čista depresija

Kako česte promjene vremenskih prilika, posebno u kombinaciji s lošim vijestima, pojačavaju osjećaj malodušnosti

Novaković: Negativni faktori. Anadolija

Alen Bajramovic

20.5.2023

Loše vrijeme i česte promjene vremenskih prilika, posebno u kombinaciji s lošim vijestima, prirodnim i drugim katastrofama, ekonomskom situacijom i borbom za preživljavanje, čine da simptomi svih bolesti budu jači i izraženiji.

Zašto loše vrijeme i njegove nagle promjene pojačavaju osjećaj malodušnosti, pitali smo psihologa Čedomira Novakovića, koji uzroke vidi u kombinaciji više različitih uzroka.

Teška dilema

- Radi se o kumulaciji nekoliko negativnih faktora, gdje individua ne može ništa promijeniti, već samo može da to prati, da se s tim suočava. Čini mi se da je najbolja varijanta da miruje, ali pitanje je dokle može da miruje i šta da poduzme da bi izašao iz ove anksiozno-depresivne krize. Ovo je jedna čista depresija jer u svim aspektima ljudskog društva, plus klimatskom, negativizam prevladava - kazao je Novaković.


Novaković: Negativni faktori. Anadolija

Izolacija od ostatka svijeta je nemoguća, ali nije ni dobra ni u mnogo povoljnijim okolnostima, dodaje Novaković. Preporučuje što manje izlaganja naporima tokom ovakvih perioda.

- Objašnjenja postoje kada je nešto vezano za ekonomiju ili političku situaciju, ali pandemija koronavirusa je čitavu planetu ostavila u vrlo teškoj dilemi. Nikom ništa nije bilo jasno tokom posljednje tri godine, a nemate ni sada objašnjenja je li to nešto što je zaista istraženo, mogu li se poduzeti neke mjere, ostalo je nedorečeno i ne znamo jesu li gore prošli oni koji su se vakcinisali, ili oni koji nisu, naprimjer - dodao je Novaković.

I kada je riječ o nepogodama s kojima se svake godine suočava dio stanovnika BiH, on podsjeća da se o klimatskim promjenama govori već 20 godina, a da nam se iste stvari ponavljaju nekoliko godina zaredom.

Nesretni ljudi

- Imamo liniju manjeg otpora. Ljudski je razmišljati “možda neće više”, ali treba djelovati. Gledam ove nesretne ljude, svako od njih kaže da mu se to dešava po drugi ili treći put. Apsolutno ništa nismo naučili. Sad je pitanje organizacije i novca da bi se ljudi oporavili i zaštitili, ali problem je što oni ovako mentalno propadaju. Njiva će se očistiti, ali šta će nam njiva ako je njen vlasnik psihički propao - istakao je psiholog Čedomir Novaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.