VENECUELANSKI DIPLOMATA

Aria otvoreno o agresiji na BiH: Najveći zločin u ratu je dobio nagradu, a žrtve su dobile kaznu

Dejton jeste pobjeda mira, zaustavljeno je ubijanje ali to nije rješenje za vječnost, rekao je Aria

Diego Aria. Face TV

H. J. I.

20.5.2023

Diego Aria (Arria), venecuelanski diplomata i bivši predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda bio je večerašnji gost "Centralnog dnevnika kod Senada Hadžifejzovića". 

- Cilj je da se OHR potpuno zatvori, da se vrati suverenitet zemlji. Najveći zločin u ratu je dobio nagradu a žrtve su dobile kaznu. Tako sam razočaran kada vidim da međunarodna zajednica ne samo da nije bila tu na početku rata, nego i sakriva šta se dešava, daje inicijative koje ne dovode do bilo kakvog rješenja. Frustrirajuće je što međunarodna zajednica ne radi ništa što će stvarno riješiti situaciju u BiH. Dejton jeste pobjeda mira, zaustavljeno je ubijanje ali to nije rješenje za vječnost - poručio je Aria i nastavio:

Muslimanska država u srcu Evrope

Bilo mi je šokantno kada ljudi kažu da je BiH muslimanska država u srcu Evrope, a Sarajevo je najmultietničkiji grad. Ono što je ovdje počelo dešava se u Ukrajini. Da je Milošević zaustavljen 1990. godine kad je krenuo na Dubrovnik rat bi stao. Međunarodna zajednica je mislila da Vijeće sigurnosti neće prstom mrdnuti. BiH se ne pojavljuje na radaru međunarodnih pitanja! Međunarodna zajednica je formalizirala aparthejd u srcu Evrope. Međunarodna zajednica je podijelila BiH na tri dijela. Stvorio se sistem koji čini nemogućim da zemlja bude uspješna. I tvorac Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk (Richard Holbrooke) je rekao da se taj sporazum treba revidirati. To je dekapitalizacija zemlje. Tvrdoglavost međunarodne zajednice nije pomogla BiH kad je bila u ratu, a sad neće da je oslobodi od tih lanaca. Odjednom je RBiH postala muslimanska strana.

Dejton zaustavio rat uz veliku cijenu

Dejton je zaustavio rat, ali uz veliku cijenu. Morate se baviti posljedicama tog mira i sporazuma. BiH je bila razoružana, a jedino su Srbi bili naoružani. Zašto se to toliko guralo? Žrtve ne bi bile žrtve, nego pobjednici. Za neke bi to bio trijumf muslimana, a ne trijumf zemlje članice UN-a. Najveći zločin u ratu je dobio nagradu, a žrtve kaznu. Međunarodna zajednica sakriva šta se dešava, daje inicijative koje ne dovode do bilo kakvog rješenja. Ne radi ništa što će stvarno riješiti situaciju u BiH. Muslimani u Evropi su miroljubivi. UNPROFOR nije nikoga zaštitio, ali je imao grandiozno ime. Ovdje niko nije reagovao. To je bila fikcija da će nekoga zaštititi. Postoji saučesništvo.

Mladi u BiH moraju piti hrabriji

Ja sam jedan od vas, ja sam vaš. Mladi u BiH moraju biti hrabriji, moraju razmisliti kakvu zemlju hoće i kakva ona treba biti! Međunarodna zajednica je RS dala ime one strane koja je bila odgovorna za zločine. Izetbegović je bio pod pritiskom u Dejtonu da potpiše sporazum, jer su Amerikanci ucjenjivali da će otići s pregovora. Morate tražiti svoja prava, vi ste suverena i nezavisna država. Moj život se potpuno promijenio nakon što sam posjetio Srebrenicu 1993. godine, kada sam vidio šta je zlo. UN nije smio koristiti riječ genocid, jer bi onda morali da reaguju. Dobio sam priznanje "Počasni građanin Sarajeva" i to je jedno od najvažnijih priznanja koje sam dobio u životu. Da su Bošnjaci činili Srbima ono što su njima Srbi, isto bih bio protiv.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.