SAOPĆENJE

SDA: Trojka ispunjavanje Dodikovih želja pokušava sakriti obmanjivanjem građana

Kadrovi trojke u Vijeću ministara BiH dužni su građanima objasniti zašto su odobrili samo Istočnu interkonekciju, naveli su

Bakir Izetbegović. Fena

S. S.

22.5.2023

Tvrdnjama da je Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 11. maja 2023. godine donijelo odluku o započinjanju pregovora sa Hrvatskom o izgradnji Južne plinske interkonekcije, ministri Elmedin Konaković i Edin Forto su obmanuli javnost i međunarodnu zajednicu, saopćili su iz SDA.

- Informacija da je Vijeće ministara BiH samo deklarativno podržalo projekat Južne plinske interkonekcije, a da su istovremeno utvrdili Prijedlog prednacrta međudržavnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izgradnji plinovoda Nova istočna interkonekcija, potvrđuje da je Trojka ispunila želju Milorada Dodika i da su svoju servilnost pokušali prikriti neistinama.

Pristankom na izgradnju novog ruskog gasovoda, bez prethodno usvojenog državnog zakona o gasu i bez postojanja alternativnih izvora snabdijevanja gasom, trojka je isporučila energetski suverenitet Bosne i Hercegovine, a Miloradu Dodiku i njegovim političkim nasljednicima je u ruke predala potpunu kontrolu nad distribucijom gasa i određivanjem njegove cijene za građane FBiH.

Kadrovi trojke u Vijeću ministara BiH dužni su građanima objasniti zašto su odobrili samo Istočnu interkonekciju, te zašto su pokušali obmanuti bosanskohercegovačku javnost i međunarodnu zajednicu tvrdnjama da su započeli proceduru realizacije oba projekta - navode iz SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.