PREDSTAVNIČKI DOM

Klub SNSD-a: Zbog Zvizdićevih prijetnji, tražimo obezbjeđenje i zabranu prisustva gostiju na sjednicama

Dok ne utvrdite da su srpski poslanici sigurni, molim da nam obezbijedite posebno obezbjeđenje tokom boravka u zgradi PSBiH, rekla je

Sanja Vulić. Fena

SRNA

23.5.2023

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić uputila je inicijativu ministru sigurnosti u Vijeću ministara Nenadu Nešiću u kojoj "traži sprovođenje istrage i utvrđivanje ozbiljnost prijetnje koju je predsjedavajući ovog doma Denis Zvizdić uputio srpskim poslanicima."

Vulić je naglasila da se poslanici SNSD-a osjećaju ugroženo nakon "Zvizdićeve javno iznesene prijetnje na 6. sjednici Predstavničkom doma, održanoj 19. aprila, i zatražila da se provjeri koliko su iznesene prijetnje bile ozbiljne", te da li njegovo "ovo je zadnji put" znači "najavu likvidacije nekog od srpskih poslanika."

"Nehuman i opak čin"

Vulić je ocijenila da javno prijetiti poslanicima može samo neko ko "već ima u planu nehuman i opak čin prema Srbima."

- Dok ne utvrdite da su srpski poslanici sigurni, molim da nam obezbijedite posebno obezbjeđenje tokom boravka u zgradi Parlamentrane skupštine. Zaštita pripadnika sigurnosnih agencija neophodna nam je ispred Kluba poslanika SNSD, tokom sjednica Predstavničkog doma, te na mjestima gdje god je Zvizdić prisutan zajedno sa Srbima - navela je Vulić u inicijativi upućenoj ministru Nešiću.

Vulić je kazala da je Zvizdić na posljednjoj sjednici više puta prekidao poslanika SNSD-a Milorada Kojića u toku njegovog izlaganja, dok je neko od gostiju u sali neprimjereno dobacio: "Aj, ba, dosta vas je više...", na šta Zvizdić, ni nakon zahtjeva Kluba poslanika SNSD, nije reagovao već je rekao: "Nastavite".

- Nakon pauze, koja je uslijedila na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, predsjedavajući Zvizdić, vidno razočaran činjenicom da je sam kriv za pauzu, a po obrazloženju Kluba poslanika da je uslijedila isključivo i samo zbog njegovog nepoštovanja prema Srbima, sa svog mjesta počeo je da prijeti, ponovivši nekoliko puta: "Ovo vam je zadnji put da meni imputirate takve stavove...", navela je Vulić.

Ko je dobacivao Kojiću

Vulićeva je zatražila da se što prije utvrdi "ko je i sa kojim pravom" poslaniku SNSD-a Miloradu Kojiću tokom diskusije dobacivao riječima: "Aj, ba, dosta vas je više...".

- Kome je dosta srpskih poslanika i sa kojim pravom ili po čijem nalogu je taj neko dobacivao? Svjesni da je u sali bilo mnogo lica, očekujemo da Kolegijum sekretara prihvati inicijativu Kluba poslanika SNSD-a, utvrdi činjenice o nemilom događaju i u što kraćem roku Klub poslanika SNSD-a o svemu izvijesti - navela je Vulić.

Kolegijum sekretarijata dostavio je spisak gostiju, ali bez preciziranja ko se ponašao uvredljivo, nepristojno i bahato.

S obzirom na takav odgovor, Klub poslanika SNSD-a zahtijeva od Kolegijuma Predstavničkog doma da nastavak 6. sjednice Predstavničkog doma bude bez prisustva bilo kakvih gostiju, te da ne prisustvuju ni saradnici iz kabineta članova Kolegijuma, niti ministara.

- Insistiramo, isljučivo na prisustvu članova Kolegijuma Predstavničkog doma, poslanika, ministara ili zamjenika ministara i određenog broja zaposlenih iz informatičke službe - zatražio je Klub poslanika SNSD-a. 

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.