HUMANOST NA DJELU

Amar i Elma Memišević uljepšavaju maturantice besplatno

Vlasnici Beauty studija LUXE uputili su poziv roditeljima maturantica da im se obrate za pomoć

Amar i Elma Memišević. Facebook

24.5.2023

U vremenu kada cijene svega nezaustavljivo idu u nebo, kada se svi bore za svaki dinar i gledaju na šta prioritetno da ga utroše, vijest da su se vlasnici jednog frizersko-kozmetičkog salona odlučili svoje usluge pružati potpuno besplatno, i to maturanticama, zvuči kao nestvarna.

Velika odricanja

Svjesni troškova koje roditelji maturanata imaju, od skupih haljina i odijela, obuće, restorana, Amar Memišević i njegova sestra Elma Memišević, vlasnici Beauty studija LUXE, uputili su poziv na svojoj Facebook stranici, ali i još nekima poput “Dobrinja online”, roditeljima maturanata koji svojoj djeci ne mogu bez velikog odricanja priuštiti usluge feniranja i šminkanja da im se obrate za pomoć.

Amar nam je rekao da su on i sestra došli na ovu ideju zbog teške ekonomske situacije koja pogađa većinu bh. građana.

- Prošle godine, nakon mučnog perioda korone, primijetili smo da većina roditelja nije u situaciji svojim maturantima priuštiti uljepšavanje za najljepšu noć, pa smo sestra i ja došli na ideju da pomognemo najpotrebitijima. Cilj nam je bio da barem nekima od njih izmamimo osmijeh na lice – kazao nam je Memišević.

Nakon prošle, odlučili su se i ove godine noć za pamćenje učiniti još posebnijom onima kojima finansijska situacija ne dozvoljava da tu večer budu dotjerani poput svojih vršnjaka.

- Ove godine ćemo srediti dvije djevojke, jedna je s Dobrinje, druga je s Alipašinog Polja i još nekoliko iz Osnovne škole “Fatima Gunić”. Mi ćemo ih našminkati, a, u saradnji s ostalim kolegama s kojima smo u kontaktu putem stranice “Dobrinja online”, omogućili smo im i manikuru te uljepšavanje u salonima. Ukupan broj tih djevojčica je oko 10 do 15 - rekao nam je Amar.

Na pitanje kako na kraju odaberu djevojčice koje će učestvovati u ovom humanom projektu, Amar kaže da oni, nakon što im se roditelji jave, s članovima grupa koji uglavnom poznaju potencijalne kandidate provjere je li ta porodica zaista u situaciji da će teško odvojiti novac za uljepšavanje svojih maturantica.

- Da li su to djeca bez roditelja, da li žive u sigurnim kućama, najviše gledamo da obradujemo nekoga ko stvarno nije u mogućnosti da priušti sebi tu šminku, nokte, frizuru. Mi pravimo postove i radimo anonimno da bismo izbjegli neprijatne situacije i za roditelje i za te maturantice. Obavi se mala provjera i prihvatimo tu ponudu - kazao nam je Amar.

Koliko ovo znači roditeljima, pitali smo Erminu, samohranu majku tri djevojčice, od kojih je jedna maturantica izabrana da učestvuje u ovom humanom projektu i dobije besplatne usluge feniranja, šminkanja i manikure.

Osmijeh na licu

- Pozitivno sam iznenađena humanošću i divnom idejom ovog mladog čovjeka. Krasan gest i velika pomoć roditeljima koji se u današnjem vremenu trude i bore da osiguraju sve potrebno svojoj djeci - kazala nam je Ermina.

Iako je vrijeme recesije, u kojem ljudi jure za zaradom, Amar i Elma kažu da njih ne pokreće novac i da im je sreća makar nekolicine vrednija od bilo kakve zarade.

- Novac nam nije glavni cilj ni svrha poslovanja, osmijeh na licu nam je vredniji i bolji nego neka zarada. Ništa ne može zamijeniti taj trenutak kad vidite njihov osmijeh i njihovu ljepotu na licu kad blistaju i kad su sretne. Mislim da je to više nego dovoljno. Nadamo se da ćemo i na druge načine obradovati djecu, da ne bude to samo za maturu - kazao nam je Amar.

Podrška klijenata

Amar i Elma su za svoj projekt dobili i veliku podršku svojih mušterija, a neki od njih su se čak odlučili i sami učestvovati.

- Naši klijenti podržavaju ovu akciju, čak i na način da i oni finansijski učestvuju u opremanju maturantica ili u vidu davanja džeparca - istakao je Amar.

Za one koji žele učestvovati u ovom humanom projektu ovih mladih altruista, njihov salon se nalazi u naselju Miljacka, Džemala Bijedića 160 F, a imaju i svoju Facebook i Instagram stranicu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.