PARTNERSTVO SA SAVEZOM

Komandantica NATO štaba Sarajevo Mekgaha: Alijansa obećala dodatnu pomoć BiH

Jasno je da postoji nekoliko vanjskih aktera koji žele blokadu procesa u BiH, kazala je Mekgaha

Brigadna generalica Pamela Mekgaha (McGaha), komandantica NATO štaba Sarajevo. N. Ajnadžić

Nerma Ajnadžić

24.5.2023

Tokom današnjeg brifinga NATO štaba u Sarajevu o ulozi Alijanse i misije u Bosni i Hercegovini, brigadna generalica Pamela Mekgaha (McGaha), komandantica NATO štaba Sarajevo, kazala je da saradnja BiH i NATO-a donosi stvarne i istinske benefite svim građanima. 

Tradicija podrške

Dodala je da Ambasada Norveške služi kao tačka kontakta između NATO-a i BiH, te da Njemačka i Velika Britanija imaju dugu tradiciju podrške građanima BiH i njihovim odbrambenim i sigurnosnim institucijama.

- Temeljna stvar ovdje je da su BiH i NATO partneri. Josip Brkić je služio kao predsjednik Komisije za saradnju s NATO-om koja je upravljala prioritetima NATO-a u BiH. Tim NATO-a u Sarajevu je sarađivao s ministarstvima odbrane i sigurnosti posljednjih 20 godina, kako bi pomogli u izgradnji sigurnosne mreže kojoj građani BiH mogu vjerovati - rekla je Mekgaha.

Sigurnosni temelji

Na pitanje medija o proruskom utjecaju u BiH, Mekgaha je odgovorila:

- Jasno je da postoji nekoliko vanjskih aktera koji žele blokadu procesa u BiH, kao i drugih zemalja na Zapadnom Balkanu. Ovi akteri aktivno odmotavaju državne vlade kako bi oslabile sigurnost institucija i građana. Upravo zbog toga je Savez obećao dodatnu pomoć BiH, kako bi ojačala svoju sigurnosnu mrežu. Smatramo da će sigurnosni temelji učvrstiti i investicije i razvoj.

Podsjećamo, na brifingu su bili i ambasadori Norveške Olav Reinersten, Njemačke Tomas Fišen (Thomas Fitschen), Velike Britanije Džulijan Rajli (Julian Reilly) kao i zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.