AKTUELNO

Sadik Ahmetović, bivši funkcioner SDA, za "Avaz": Izetbegović treba otići

Treba prepustiti mjesto nekome ko će napraviti novi korak u demokratizaciji i rebrendiranju

Ahmetović: Vraćanje pravila. Printscreen

Alen Bajramovic

25.5.2023

Bivši visoki funkcioner SDA i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, koji je među prvima napustio ovu stranku zbog neslaganja s njenim rukovodstvom, smatra da je došlo vrijeme da Bakir Izetbegović ode s čela ove stranke. U razgovoru za „Avaz“ naglašava da su dva mandata dovoljna da svako od izabranih zvaničnika pokaže koliko zna i može.

Dva mandata

- Ja sam pristalica da su dva mandata dovoljna za bilo koga na bilo kojoj funkciji u BiH, državnoj ili stranačkoj, i takav je Statut SDA i donesen u našem vremenu. Izetbegović je na čelu stranke dva mandata i mislim da treba prepustiti mjesto nekome ko će napraviti novi korak u demokratizaciji i rebrendiranju SDA, kako bi se na političku scenu vratila kao moderna evropska stranka - kazao je Ahmetović.

Smatra da se u periodu do kongresa u SDA trebaju vratiti pravila koja su važila ranije i da se biraju najprije niži, a potom viši organi stranke.

Puno izgubili

- Sada se prvo izabere predsjednik i Predsjedništvo, pa nakon toga kantonalni i općinski odbori, što ograničava demokratski proces u SDA. Ako bi unutar SDA postojalo snage da se to vrati i da se predsjednik bira na principu – jedan član, jedan glas, te da u izboru učestvuju svi članovi SDA, to bi bio veliki korak ka demokratizaciji stranke. Međutim, nisam siguran da trenutno u SDA postoji neko ko bi takvo nešto predložio, a kamoli da takva odluka bude i donesena - dodao je Ahmetović.

Komentirajući odlazak Alme Čolo iz SDA, naš sagovornik kaže da Čolo sada doživljava ono što su desetine kadrova SDA doživjele prije nje te da je SDA puno izgubila s obzirom na to da se radi o vrsnoj pravnici koja je dala veliki doprinos u različitim reformama.

Šikaniranje i eliminacija

Kao i u periodu dok je obavljao dužnost potpredsjednika SDA, i sama najava održavanja kongresa inicira iznošenje različitih stavova i lobiranja ko će se naći na čelu stranke.

- Ono što je drugačije je činjenica da, u vrijeme kada sam bio potpredsjednik SDA, nije bilo šikaniranja i eliminacije konkurencije, kao sada i u prethodna dva kongresa. Uvijek smo gledali da ispoštujemo demokratiju unutar SDA i da izbori budu fer, što sada nije slučaj - kazao je Ahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.