LIDER HDZ-A

Čović u Odžaku prisustvovao centralnom događaju obilježavanja "Dana sjećanja 2023."

Drago mi je da smo već duže vremena zajedno, uz ovo sveto mjesto, ja bih kazao, za sve dobre ljude, za dobro čovjeka i za hrvatski narod

Sa obilježavanja. HDZ BiH

FENA

25.5.2023

Manifestacijom „Dani sjećanja“ od 1996. godine općina Odžak se kroz razne sadržaje prisjeća na veliko stradanje stanovnika svog kraja, na tragična događanja u odžačkom i podvučjačkom kraju.

Obilježavanje Dana sjećanja na sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, odvija se vjerskim, naučnim, kulturnim i sportskim sadržajima i nizom manifestacija.

Centralna svečanost održana je danas, polaganjem vijenaca i molitvom za stradale u Drugom svjetskom ratu i poraću kod Spomen parka u Posavskoj Mahali. Misno slavlje tradicionalno je održano na Nujića groblju, a predvodio ga je mons. dr. Pero Sudar, penzionirani pomoćni vrhbosanski biskup.

Svečanosti Dani sjećanja 2023. prisustvovao je veliki broj vjernika, predstavnici institucija svih nivoa vlasti, politički, vojni i vjerski zvaničnici, gosti iz drugih kantona. Uz predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragana Čovića, prisustvovali su zvaničnici kantonalnog, entitetskog i nivoa Bosne i Hercegovine.

- Drago mi je da smo već duže vremena zajedno, uz ovo sveto mjesto, ja bih kazao, za sve dobre ljude, za dobro čovjeka i za hrvatski narod, 3411 križeva je nešto što nas treba svaki dan podsjećati na iskušenja prošlosti koja smo mi prošli ovdje na ovom mjestu, ali i diljem Bosne i Heregovine, Republike Hrvatske i zemalja u okruženju. Na nama, koji smo i obilježili ovo mjesto na prikladan način, i dolazimo danas pomoliti se za sve one koji više nisu s nama, da na neki način gradimo život vrijedan čovjeka, da više nikada nemamo ovakva stradanja bilo gdje u svijetu, pogotovo tamo gdje mi na neki način utječemo svojim odlukama na kvalitet života, znači u Bosni i Hercegovini. Ono što radimo, radimo upravo tako. Gradimo bolje sutra, da živimo jedni uz druge, da nam je svaki dan graditi najveće standarde prioritet, a, s druge strane, čuvamo svoju kulturu i baštinu i na taj način ćemo najbolje uraditi uz ove dane sjećanja za one koji su svoje živote dali za našu slobodu - poručio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u izjavi medijima prije svečanog programa u Odžaku prilikom obilježavanja „Dana sjećanja 2023“.

Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, a supokrovitelji su Đuro Topić, predsjednik Vlade Posavskog kantona, i Nada Ćulap, načelnica Općine Odžak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.