PRIŠTINA

Ministar Osmani: Snažno podržavamo dijalog Kosova i Srbije

Snažno podržavamo dijalog koji vodi Europska unija (EU)

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani. Fena

FENA

26.5.2023

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani kazao je u petak da Sjeverna Makedonija snažno podržava dijalog između Kosova i Srbije te pozdravlja posljednji napredak u dijalogu, posebno usvajanje Deklaracije o nestalim osobama.

- Snažno podržavamo dijalog koji vodi Europska unija (EU). Ohrabren sam nedavnim napretkom, uključujući usvajanje Deklaracije o nestalim osobama. Kao što sam istaknuo u Bosni i Hercegovini i potvrdio jučer u Srbiji, bitno je da odlučno okrenemo stranicu i zajedno gledamo u budućnost - rekao je Osmani tijekom susreta s kosovskom ministricom vanjskih poslova Donikom Gërvalla - Shwartz.

Prema njegovim riječima, na Balkanu je dokazano da je najbolje rješenje za sukobe dijalog koji je u slučaju Sjeverne Makedonije pružio jači osjećaj razumijevanja i putova naprijed.

- Napori u regionalnoj suradnji pokazali su koliko je važno ostati blizak i raditi zajedno. Što više maksimiziramo dijalog za regionalnu suradnju na Balkanu, to više smanjujemo prostor za neslaganje. Dijalog u našoj regiji uvijek se pokazao korisnim. U slučaju Sjeverne Makedonije, pružio je jači osjećaj razumijevanja i putova naprijed. Unatoč svim izazovima, ne smijemo prestati govoriti o važnim stvarima. To je također važno za dijalog Kosova i Srbije koji omogućuje EU - rekao je Osmani, prenose Reporteri.

Osmani je istaknuo kako je od velike važnosti izbjeći napetosti na sjeveru Kosova što je jučer također kazao tijekom posjeta Beogradu.

- To sam rekao jučer u Beogradu i želio bih to ponoviti i ovdje u Prištini. Važno je smanjiti napetosti na terenu na sjeveru Kosova kako bi se dao prostor političkom procesu dijaloga kojim posreduje EU. Misija OESS-a je spremna podržati provedbu dogovora postignutih u okviru dijaloga - rekao je Osmani.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, koji je i predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), boravio je u srijedu i četvrtak u službenom posjetu Srbiji gdje je razgovarao sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem te premijerkom Anom Brnabić i predsjednikom Skupštine Vladimirom Orlićem.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.