"AVAZ" NA LICU MJESTA

Održana komemoracija Dževadu Karahasanu: Ostat će najveći među nama

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice, kolege te članovi Akademije nauka i umjetnosti BIH

Sa komemoracije. N. Avdagić

Piše:

26.5.2023

Na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine danss je održana komemoracija u čast književnika i akademika Dževada Karahasana.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice, kolege te članovi Akademije nauka i umjetnosti Bosne I Hercegovine.

Minuta šutnje

O Karahasanu su govorili Slobodan Blagojević, dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Mile Babić, profesor sa franjevačke teologije,  Mile Stojić, dopisni član Akademije i profesor južnoslavenske književnosti te Nikola Petković iz Hrvatskog društava pisaca.

Na početku komemoracije prisutni su minutom šutnje odali počast preminulom akademiku.

- Karahasan se svrstavao se na stranu dobra, bio je velikan, bio je i ostat će najveći među nama - rekao je, između ostalog, Babić.

Spajao Istok i Zapad

Slobodan Blagojević je kazao da je Karahasan spajao Istok i Zapad, i slao je neponovljivu poruku Geteova "Divana" kroz različite oblike tradicije, kulture i običaja.

- U brojnim druženjima bio je veoma otvoren, drag i cijenjen kolega. Nikada nije napadao, težio je ka različitosti i svojim analitičkim duhom shvatao smisao života. Bio je najveći, njegova djela su složena struktura imanentnog estetskog i filozofskog savršenstva. Nedostajat će nam... - rekao je Blagojević.


Sa komemoracije. N. Avdagić

Mile Stojić je istakao da je Karahasan nije volio patetiku.

Birao je ljude

- Nije bio pretjerao socijaliziran, ni osobenjak ali je birao ljude. Upoznali smo se na fakultetu, pričalo se da je ispravljao profesore kada bi nekoga citirali. Pojavom je sličio na nekog romantičnog pjesnika. Od početka nije mario za savremene trendove, radije je proučavao Čehova... Pisac ne treba biti savremen. "Umjetnost mora težiti vječnim temama", često je Dževad govorio. Za vrijeme agresije kao dobrovoljac je radio u bolnici na prijemu za ranjenike. Nakon toga je otišao za Grac- rekao je Stojić.

Dževad Karahasan preminuo je 19. maja u 71. godini nakon što je izgubio bitku s bolešću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.