RAZGOVOR

Profesor Armin Kržalić, nakon stradanja djevojke, za "Avaz": Saobraćajna policija mora biti na ulici

I kada vam je zeleno svjetlo na semaforu vi gledate hoće li neko izaći pa vam prijetiti zato što prelazite na semaforu kada vam je zeleno, kaže on

Armin Kržalić. Glas Amerike - Avaz

Alen Bajramovic

27.5.2023

Niti jedna greška, prekršaj pa ni zločin nisu nam dovoljni da naučimo lekciju i učinimo nešto da se one ne ponavljaju, kaže za Avaz profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju I sigurnosne studije UNSA Armin Kržalić. Reagirajući na još jednu tragediju u kojoj je pijani vozač, upravljajući automobilom bez vozačke dozvole, na pješačkom prelazu ubio jednu a teško povrijedio drugu osobu, on dodaje da već dugi niz godina ukazuje da je saobraćajna kultura na bh cestama ispod svakog nivoa.

- To je vidljivo na samo na ovako tragičnim slučajevima, već je dovoljno da se provozate gradom pa da vidite da je saobraćajna kultura van svakog razumnog ponašanja. Davno je to bio alarm da institucije budu tamo na licu mjesta i da tu kulturu traže i nameću kroz svoje aktivnosti - kaže profesor Kržalić.

Sve veća frekvencija vozila

Saobraćajna policija mora biti na ulici, dodaje, jer u Sarajevu danas pješak nijednu raskrsnicu ne može preći a da ne mora trčati.

- I kada vam je zeleno svjetlo na semaforu vi gledate hoće li neko izaći pa vam prijetiti, ružiti vas ili vam uputiti psovke zato što prelazite na pješačkom kad vam je zeleno. Zato što se njemu, za Boga miloga, žuri jer nije planirao da ima gužva. A imamo sve veću frekvenciju saobraćaja, gužve, što proizvodi nervozu. Takva situacija je u Sarajevu zadnjih 20 godina i poražavajuće je za institucije da nisu mogle stati tome na kraj. Doduše, ja to nisam ni očekivao jer oni nisu mogli stati na kraj ni parkiranim automobilima u gradu - ističe Kržalić za "Avaz". 

Brojne reakcije

Nakon tragedija obično slijede reakcije, uključe se mediji, sve prate obećanja predstavnika institucija da će nešto promijeniti, a problem koji imamo potisne neki drugi, pa sve ostaje neriješeno. Kržalić još jedanput upozorava da radom na terenu policija najprije mora uvesti pravila saobraćajne kulture, koja se potom može pratiti uz pomoć mjera tehničkog nadzora.


- Mora se vidjeti ko je odgovoran, zašto nemamo popunjavanje policijskih službenika, zašto nemamo raspored saobraćajnih policajaca na ulicama. Ovakve osobe, koje voze bez vozačke dozvole, osobe koje ugrožavaju živote građana trebali bi biti dio posebne baze. Trebali bi biti registrovani i oni i automobili, a takvim automobilima trebala bi biti zabranjena upotreba - zaključuje profesor Armin Kržalić za portal "Avaza". 

Sve detalje o ovoj teškoj nesreći čitajte ovdje!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.