"AVAZ" NA LICU MJESTA

Vojnici stigli na Grdonj: Čeka se prelijetanje američkih bombardera

Letjelice danas učestvuju i u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle

Dnevni avaz
Sa lica mjesta  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
A. O.

30.5.2023

Dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država danas će učiniti niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini kao znak čvrstog partnerstva između SAD-a i Oružanih snaga BiH (OSBiH) i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

Letjelice danas učestvuju i u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke zračne kontrole Oružanih snaga BiH i Specijalnih snaga Vojske SAD.


Bombarderi B-1B stacionirani su u bazi RAF Fairford, Ujedinjeno Kraljevstvo, u okviru najnovijeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force). Misije u okviru ove operacije omogućavaju vazduhoplovcima da kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta s ciljem održavanja globalne stabilnosti i sigurnosti, istovremeno omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.


Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u zrakoplovstvu može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila. Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje. Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada.

Na terenu, na Grdonju pristigli su vojnici, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Zukan Helez, američki ambasador Majkl Marfi (Michael Murphy), generalpukovnik Safet Mašović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.