BRATISLAVA

Konaković i šef diplomatije Slovačke: Odluka o otvaranju Ambasade BiH će doprinijeti razvoju odnosa između zemalja

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost Slovačkoj na podršci i angažmanu u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine

Sastanak u Bratislavi. MVP BiH

S. S.

30.5.2023


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 30. maja 2023. godine na marginama 18. GLOBSEC Bratislava Foruma 2023 sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Vlahovskim (Wlachovský).

Na sastanku je razgovarano o aktualnoj situaciji u našoj zemlji, putu BiH u EU i NATO, reformskim procesima te drugim temama od obostranog interesa.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo da između BiH i Slovačke ne postoje otvorena pitanja, te da su bilateralni odnosi prijateljski, što je osnova za daljnje jačanje suradnje, prije svega u području ekonomije. Pozdravili su odluku o otvaranju Ambasade BiH u Bratislavi što će doprinijeti razvoju odnosa dvije zemlje.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost Slovačkoj na podršci i angažmanu u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a posebno kroz komponentu razvojne pomoći. Naglasio je da BiH posebno cijeni slovački doprinos i utjecaj kada je riječ o proširenju EU kroz aktivnosti Višegradske grupe (V4).

Ministar Vlahovski je istakao da će Slovačka Republika nastaviti podržavati BiH na njenom evropskom putu te izrazio nadu da će naša zemlja što prije ostvariti napredak u provođenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.