ADVOKATICA

Vidović o presudi Stanišiću i Simatoviću: Ne vjerujem da će doći do iznenađenja

Odbrana se žalila na pogrešno utvrđeno činjenično stanje kada su u pitanju zločini u Šamcu, rekla je Vidović

Vidović: Tužilaštvo je dalo dosta dobru argumentaciju. Avaz

A. O. / N1

31.5.2023

Advokatica Vasvija Vidović tokom gosotvanja na N1 komentirala je presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, gdje je istakla da se tužilaštvo žalilo po dva osnova suštinski, jedan osnov je da smatraju da je Vijeće pogriješilo kada je našlo da su njih dvojica pripadnici UZP i drugo je da nisu pomagali zločine u Šamcu.

- Tužilaštvo je dalo dosta dobru argumentaciju, ali u kojoj mjeri će Vijeće to prihvatiti, vidjet ćemo. Odbrana se žalila na pogrešno utvrđeno činjenično stanje kada su u pitanju zločini u Šamcu. Čitajući argumentaciju odbrane, nisam sigurna da će presuda biti izmijenjena. Uopšte. Čak i kada je u pitanju žalba tužioca. Ja lično ne očekujem veću promjenu – izjavila je Vidović.

Dodala je da jedno djelo kao UZP može dati mnogo različitih vrsta dokaza, pogotovo one koje se tiču stanja svijesti učesnika, posebno kada je riječ o namjeri o učešću u UZP.

- Tužioci su dali argumente druge vrste, tako da ćemo vidjeti šta će se desiti – rekla je Vidović.

Dodaje da misli da neće doći do velikog iznenađenja u konačnoj presudi.

- Ne radi se o tome jesu li finansirali paravojne formacije, nego o tome da li su finansirali one paravojne formacije koje su izvršile zločine. Najjači argument tužioca kada je u pitanju Šamac i druge opštine jeste da su obučavali te jedinice u svojim kampovima i da su izvršili raspored jedinica koje su kasnije izvršile zločin. Ne vjerujem da će doći do velikog iznenađenja, bilo bi dobro da ostane ovakva kakva jeste. To bi pokazalo umiješanost vrlo važnog segmenta vlasti Srbije u događaje u BiH – zaključila je advokatica Vasvija Vidović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.