MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Raspisan konkurs za prijem na vojne akademije Republike Turske

Na turske vojne akademije bit će primljena 22 kandidata

Oružane snage BiH. Avaz

A. O.

1.6.2023

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine danas je raspisalo konkurs za prijem na vojne akademije Republike Turske.

Na turske vojne akademije bit će primljen sljedeći broj kandidata iz Bosne i Hercegovine:

- Vojna akademija kopnene vojske, 14 kandidata;

- Avionska vojna akademija, 6 kandidata;

- Vojna medicinska akademija, 2 kandidata.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu s najmanjom ukupnom ocjenom „vrlo dobar“, koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje „vrlo dobar“ u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku, te koji na dan 01. 09. 2023. godine neće biti stariji od 21 godine (za zrakoplovnu i akademiju kopnene vojske) ili neće biti stariji od 20 godina (za vojnu medicinsku akademiju).

Školovanje kadeta na Vojnoj akademiji kopnene vojske i Zrakoplovnoj akademiji Republike Turske traje pet godina, a na Vojnoj medicinskoj akademiji traje sedam godina. Na prvoj godini kadeti će učiti turski jezik.

Za prijem se zahtijeva dobro poznavanje engleskog jezika (test ALCPT - minimalno 60 bodova), poznavanje rada na računaru (Word, Excel, Power Point, Internet), dobro zdravlje i tjelesna pripremljenost te da kandidat ili kandidatkinja imaju tjelesnu visinu i težinu u okviru definiranih standarda Oružanih snaga Republike Turske.


Objava konkursa. MO BiH

Detaljni uslovi konkrusa za svaku od navedenih akademija objavljeni su na službenoj web-stranici MO BiH, www.mod.gov.ba, na linkovima Oglasi/Konkursi ( shorturl.at/bpDEU ) i Postani pripadnik OS BiH ( shorturl.at/dy014 ). Konkurs je otvoren 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za djelatnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu [email protected]

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.