ODRŽALI SASTANAK

Ambasador Posa i Bradara: Mađarskoj stalo da BiH bude punopravna članica EU porodice

Razgovarano je i o nužnim reformama, od izbornog zakonodavstva do socijalno-ekonomskih reformi

Lidija Bradara i Kristijan Posa. Fena

FENA

1.6.2023

Ambasador Mađarske u BiH Kristijan Posa (Krisztián Pósa) danas je posjetio predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine Lidiju Bradara.

Predsjednica FBiH Bradara i ambasador Posa usaglasili su se da se od aktuelnog mandata izvršne i zakonodavne vlasti očekuje mnogo te izrazili uvjerenje da će aktuelna koalicija izdržati test i odgovoriti pritiscima i izazovima.

Nužne reforme

Razgovarano je i o nužnim reformama, od izbornog zakonodavstva do socijalno-ekonomskih reformi.

- Vlada Federacije BiH nije nametnuta, nego je izglasana u Parlamentu FBiH. Pred njom je velik posao i promjena atmosfere nabolje se već osjeti, nadam se da će tako i ostati - kazala je predsjednica Bradara. Dodala je da su Mađarska i Bosna i Hercegovina dugogodišnje prijateljske zemlje te spomenula neke od konkretnih pomoći i saradnje poput Twinning projekta, koji je podrazumijevao podršku parlamentima u Bosni i Hercegovini u poslovima evropskih integracija.

Konkretne donacije

Ambasador Posa je istakao i brojne druge vidove saradnje, pa i konkretne pomoći obrazovnim, kulturnim i brojnim drugim institucijama i ustanovama diljem BiH i u vrijeme pandemije i to s konkretnim donacijama.

- Kazao je da je Mađarskoj stalo da BiH bude punopravna članica EU porodice, ali i da saradnja dviju zemalja bude što bolja pogotovo u vezi s ekonomskim pitanjima i ekonomskom saradnjom - saopćeno je iz Kabineta predsjednice FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.