NAKON NEVREMENA

Zbog lošeg sistema za oborinske vode Goražde se bavi samo posljedicama

Klizište prijeti i jednom devastiranom, napuštenom objektu

Goražde se bori sa posljedicama nevremena. Printscreen

Alen Bajramovic

2.6.2023

Saobraćaj u ulici Braće Bezdrob u naselju Grabovik u Goraždu u prekidu je nakon što je tokom obilnih padavina jučer popodne došlo do obrušavanja potpornog zida u dužini od gotovo 30 metara. Klizište prijeti i jednom devastiranom, napuštenom objektu. Iz mjesne zajednice upozoravaju da će šteta biti veća ako se teren brzo ne sanira.

Saobraćaj je zaustavljen

- Došlo je do pucanja i obrušavanja jedne starije podzide, a dodatni nam je problem što smo prošle godine od Vlade BPK i Grada Goražda dobili sredstva i asfaltirali ovaj put. Sada je ova komunikacija ugrožena, saobraćaj je zaustavljen jer je cesta potkopana pa se i ovo što je ostalo može obrušiti. Imamo još na nekoliko mjesta ovakve probleme, ali u mnogo manjem obimu. Pozvao bih nadležne da u što kraćem roku ovo saniramo - kaže, Adnan Efendić član Savjeta mjesne zajednice Goražde 1.

Jutros je zasjedao Gradski štab civilne zaštite Goražde, kojem je prijavljeno pomjeranje tla i na samom ulazu u grad, te plavljenje u nekoliko ulica.

Problem površinske vode

- Sada ćemo poduzimati mjere, odobravati sredstva gdje bude potrebno da se djeluje. Radi se o problemu iz domena urbanizma i prostornog uređenja, a ključni problem je sistem odvodnje površinskih voda. To nam stvara probleme u padinskim dijelovima grada – Grabovik, Laleta, Vinarići, Obarak ... Taj problem sistem civilne zaštite dovodi pred svršen čin, tada mi možemo sanirati samo posljedice, a uzroci ostaju neriješeni – ističe načelnik štaba Sanid Zirak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.