REAKCIJA

Cvijanović: Bećirovićevi istupi su odraz mržnje prema RS, na Dodika nasrtali mnogo veći kapitalci od njega

Bošnjačkim predstavnicima, poput Bećirovića, očigledno nije cilj održiva BiH, rekla je

Denis Bećirović i Željka Cvijanović. Armin Durgut / PIXSELL

SRNA

2.6.2023

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da su posljednji istupi Denisa Bećirovića "jadni i bijedni i predstavljaju odraz krajnje nemoći, toksične mržnje prema RS i nesposobnosti da dijalogom rješavate probleme u zemlji."

- Bošnjačkim predstavnicima, poput Bećirovića, očigledno nije cilj održiva BiH, koliko im je cilj da cijeli svijet pokušaju okrenuti protiv RS, baš kao što i Albanci s Kosova pokušavaju da ga okrenu protiv Srbije - naglasila je Cvijanović.

Na pitanje Srne da prokomentariše Bećirovićevu izjavu da bi deblokiranje finansijskih sredstava EU separatističkom predsjedniku RS predstavljalo užasno loš potez nagrađivanja antidejtonske i antievropske politike, Cvijanović je rekla da to nije ništa drugo nego neprijateljski čin prema njenim građanima.

"Najveća šteta za BiH"

- Ako je metod rada bošnjačkog člana Predsjedništva blokada finansijskih sredstava, onda to može postati metod rada i drugih. Nije moj politički metod da bilo kome šta blokiramo, ali ako baš nikako drugačije ne može, onda će svu odgovornost za uzajamnu blokadu snositi bošnjački političari koji su prvi počeli - istakla je Cvijanović.

Ona je u izjavi za Srnu navela da Bećirović u svojoj ostrašćenosti očigledno ne shvata da takvi potezi najveću štetu nanose upravo "BiH, jer dodatno urušavaju bilo kakvu pomisao o mogućnosti zajedničkog života s onima koji imaju destruktivne namjere prema RS i njenim građanima."

"Nesretna i neuspješna zemlja"

- BiH će biti nesretna i neuspješna zemlja, sve dok bošnjački predstavnici budu živjeli u zabludi da će neko sa strane sankcijama i silom urediti zemlju po njihovoj mjeri. Nažalost, takvo ponašanje ohrabruju i pojedini strani akteri svojim stalnim miješanjem u unutrašnja pitanjama zemlje koju, uz to, licemjerno nazivaju suverenom - kazala je Cvijanović.

Kada je riječ o Bećirovićevoj izjavi da zbog antidejtonskog djelovanja sankcije EU prema predsjedniku RS Miloradu Dodiku treba da budu pooštrene, Cvijanović je rekla da su na Milorada Dodika, prije Bećirovića, "nasrtali i mnogo veći kapitalci iz političkog Sarajeva, od Silajdžića, preko naizgled vječnog Bakira Izetbegovića i kada bi čovjek bio maliciozan, rekao bi da su na kraju svi došli i prošli, a Dodik i dalje ostao."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.