POTPISANI UGOVORI

Goražde: Osigurano 45.000 KM za rano otkrivanje HPV virusa

30.000 KM usmjereno je Zavodu za javno zdravstvo za nabavku vakcina, dok će 15.000 KM biti dodijeljeno Domu zdravlja za skrining na HPV virus

Osigurano 45.000 KM za rano otkrivanje HPV virusa. Printscreen

H. J. I.

5.6.2023

U Ministarstvu zdravstva BPK Goražde potpisani su ugovori za realizaciju projekta ranog otkrivanja visokorizičnih tipova HPV virusa.

U ove svrhe bit će izdvojeno 45.000 maraka od čega je 30.000 maraka usmjereno Zavodu za javno zdravstvo za nabavku vakcina i promociju imunizacije, dok će 15.000 maraka biti dodijeljeno Domu zdravlja za skrining na HPV virus.

U fokusu žene koje nisu radile papa bris prethodne tri godine ili više

- Na ovaj način pružit ćemo mogućnost pacijenticama da urade bris na HPV virus u našem dispanzeru. Do sada je praksa bila da se to radi samo u slučajevima kada prethodni nalaz papa brisa nije bio uredan, pogotovo ako se on ponavlja, da bi se izdiferenciralo da li se radi o visoko ili nisko rizičnim tipovima virusa. Projektom ćemo obuhvatiti žene koje su u najrizičnijoj životnoj dobi za pojavu displazije na grliću materice i karcinoma, a to su žene između 25 i 45 godina - ističe dr. Edin Čengić, direktor Doma zdravlja "dr.Isak Samokovlija" Goražde.

Pojasnio je da su u fokusu žene koje nisu davale papa bris u prethodne tri godine ili nikako.

- Njih smatramo najrizičnijim jer ne znamo kakav je njihov status i računamo da ćemo u ovom projektu moći obuhvatiti 200 žena. Očekujemo da će interes biti veliki i na vrijeme ćemo obavijestiti kada krećemo sa ovim aktivnostima jer prethodno moramo obaviti tehničke pripreme i izvršiti nabavku materijala. Očekujem da ćemo na osnovu toga imati jasniju sliku koja će nam možda ukazati da i u narednim godinama nastavimo sa ovim projektom - kazao je dr. Čengić.

Sprovedene sve neophodne procedure

Kantonalni ministar zdravstva Senad Čeljo naglašava da su provedene neophodne procedure za realizaciju projekta te da je riječ o svjetskom i evropskom trendu da se ide u prvacu od vakcinacije do skrininga HPV virusa koji je glavni uzročnik karcinoma grlića materice.

Ovim projektom i Goražde će biti među kantonima u kojima je omogućena vakcinacija protiv HPV virusa.

- Ovo je zaista učinkovita vakcina koja smanjuje rizik obolijevanja od karcinoma grlića materice preko 90 posto. Od dodijeljenih sredstava mi ćemo 24.000 maraka izdvojiti za nabavku vakcine i 6.000 planiramo za promociju imunizacije. Mi smo već završili edukacije u svim osnovnim školama, podijelili i letke sa osnovnim informacijama. Ova vakcina u upotrebi od 2006. godine, vakcinacija ide u četiri kantona i drago mi je što smo i mi kanton u kojem će naša djeca moći da se vakcinišu - izjavila je dr.Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo.

Ona je najavila i raspisivanje javnog poziva za nabavku vakcina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.