ODRŽAN SASTANAK

Nastavak saradnje Ministarstva civilnih poslova i EUFOR-a u području humanitarnog razminiranja

Habermajer je ponovio opredijeljenost EUFOR-a da radi u bliskoj saradnji s partnerima i nastavi da pruža podršku

Sa sastanka. MCP

A. O.

8.6.2023

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak razgovarala je u Sarajevu s komandantom EUFOR-a general-bojnikom Helmutom Habermajer (Habermayerom).

Razgovor se odnosio na saradnju Ministarstva i EUFOR-a, a kao područje od zajedničkog interesa istaknuto je razminiranje.

Habermajer je ponovio opredijeljenost EUFOR-a da radi u bliskoj saradnji s partnerima i nastavi da pruža podršku u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja za sve žitelje BiH, a među prioritete djelovanja uvrstio je humanitarno razminiranje.

Ministrica Bošnjak i general-bojnik Habermayer saglasili su se da je, zahvaljujući dobroj saradnji, realiziran niz projekata, kao i da je neophodno nastaviti s dobrim praksama kako bi Bosna i Hercegovina bila očišćena od mina. U tom smislu, posebno su naglasili značaj Centra za uklanjanje mina (BH MAC), kao i veliku ulogu međunarodnih partnera u području razminiranja u BiH.

Bio je ovo prvi razgovor ministrice Dubravke Bošnjak s komandantom EUFOR-a u BiH, pri čemu je izražena obostrana želja da se i u narednom razdoblju nastavi uspješna saradnja Bosne i Hercegovine i EUFOR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.