INTERVJU

Direktorica USAID Misije u BiH Kortni Čab za "Avaz": Vlada SAD želi sigurnu, stabilnu i naprednu Bosnu i Hercegovinu

Na taj način će svi imati iste uslove, tako da poznanstva, političke veze ili podmićivanje više neće imati nikakvu ulogu, poručila je Čab

Čab: Sve će se pratiti. Printscreen

Alen Bajramovic

8.6.2023

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) jučer je u Sarajevu predstavila elektronski sistem izdavanja građevinskih dozvola, a direktorica Misije USAID-a u BiH Kortni Čab (Courtney Chubb) potpisala je memorandume o razumijevanju sa načelnicima Općina Centar Sarajevo i Tešanj, koje će ovakav sistem prve primijeniti. 

Ona je za "Dnevni avaz" govorila o benefitima koje elektronski sistem donosi za građane i privredu, drugim projektima USAID-a, te poziciji Vlade SAD, kao najvećeg pojedinačnog donatora u BiH od rata.

350 dana

Kakve će promjene u postupcima izdavanja građevinskih dozvola građanima i privredi donijeti novi elektronski sistem?

- Sadašnji postupak dobijanja građevinske dozvole u Federaciji BiH može potrajati do 350 dana i podrazumijeva složenu proceduru prikupljanja obimne dokumentacije i odobrenja koja izdaju različite institucije. USAID stoga predstavlja uvođenje elektronskih građevinskih dozvola koje će pojednostaviti postupak, učiniti ga efikasnijim, transparentnijim i odgovornijim, a uz to i značajno skratiti vrijeme potrebno za izdavanje dozvola.

Građani i poduzetnici će time na sasvim jednostavan način moći podnijeti elektronski zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, proložiti svu potrebnu dokumentaciju i pratiti tok obrade svog zahtjeva u stvarnom vremenu i iz udobnosti svog doma ili kancelarije. Dokumente je moguće elektronski i potpisati koristeći e-potpis, koje izdaju ovlašteni certifikacijski organi u Bosni i Hercegovini. Što se pak institucija tiče, ovaj sistem pruža centraliziranu platformu za brže i jednostavnije izdavanje dozvola. Radi se dakle o jasnom postupku koji definira odgovornosti i omogućava pribavljanje elektronskih saglasnosti drugih javnih i komunalnih preduzeća, eliminirajući podnositeljima zahtjeva potrebu za pojedinačnim pribavljanjem dokumenata iz različitih institucija.

Do kada bi ovaj sistem, započet sa dvije bh. općine, trebao zaživjeti u cijeloj državi i šta vlasti trebaju uraditi da se to desi?

- Uz podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država, završen je razvoj sistema elektronskih građevinskih dozvola i on je u tehničkom smislu spreman za primjenu. Međutim, upotreba elektronskih dozvola bilo gdje u BiH, pa i u dvije pomenute pilot općine, ovisi o podršci i radu bh. zakonodavaca. Da bi pilot programi mogli početi, Zeničko-dobojski i Sarajevski kanton moraju usvojiti izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i izgradnji na kantonalnom nivou. S druge strane, za primjenu elektronskih građevinskih dozvola na svojoj cijeloj teritoriji, Federacija BiH mora usvojiti izmjene i dopune Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta u FBiH, kao i Uredbu koja će regulirati postupak izdavanja elektronskih građevinskih dozvola i druge građevinske procedure u Federaciji.

USAID-ov projekt E-Uprava radio je s bh. vlastima na izradi ove neophodne zakonske osnove. Očekujemo od zakonodavaca brzo usvajanje neophodnih zakonskih izmjena. Uvjereni smo da ćemo njihovim usvajanjem, te nakon što se javnost i vlasti uvjere u sve dobrobiti digitalizacije iz ova naša dva pilot programa, ubrzo svjedočiti usvajanju sistema e-građevinskih dozvola i drugdje u BiH.

Transparentnost, efikasnost i odgovornost

Kazali ste da će se, primjenom elektronskog sistema u izdavanju građevinskih dozvola, izbjeći korupcija koja je pratila ovaj proces. Na koji način?

- Digitalizacija igra ključnu ulogu u povećanju transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti u procesima koje vode organi vlasti. Digitalni sistem omogućava potpunu transparentnost u procesu izdavanja dozvola, tako da podnositelji prijava i organi koji ih izdaju mogu pratiti status zahtjeva u stvarnom vremenu od početka do kraja. Na taj način će svi imati iste uslove, tako da poznanstva, političke veze ili podmićivanje više neće imati nikakvu ulogu.

Novi sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola omogućava podnositeljima zahtjeva da i zahtjev i neophodnu dokumentaciju dostave elektronskim putem. Time se cijeli proces transparentno prati kroz sistem, poštuju se postavljeni rokovi i jasno definirane procedure. Podnositelji zahtjeva i institucije komuniciraju elektronski, bez direktnog kontakta, što smanjuje mogućnosti korupcije. Stvaranjem transparentnijeg i odgovornijeg sistema, elektronske će dozvole jačati i povjerenje između građana i vlade.

Osim toga, ovaj sistem je samo jedna od brojnih inicijativa e-Uprave koje podržava Vlada Sjedinjenih Američkih Država u partnerstvu s institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, a koje će pojednostaviti upravljačke procese, smanjiti korupciju i imati direktan pozitivan utjecaj na život građana, rad poslovnih subjekata i institucija. Radimo i na promoviranju primjene elektronskih potpisa u cijeloj zemlji i digitalizaciji javnih nabavki i inspekcijskih službi.

USAID je proveo i istraživanje pod nazivom Analiza digitalnog ekosistema BiH, koje pruža važne podatke o stanju digitalizacije u Bosni i Hercegovini i preporuke za njenu bolju primjenu koje donosiocima odluka, privatnom sektoru i građanima mogu pomoći prilikom donošenja odluka i efikasnijeg korištenja digitalnih alata u poboljšanju uprave, javnih usluga, obrazovanja, ekonomije i kvaliteta života uopšte.

Drugi projekti USAID-a

Na kojim još projektima USAID trenutno radi u BiH i šta smatrate ključnim prioritetima ove zemlje?

- Sjedinjene Američke Države su najveći pojedinačni donator u Bosni i Hercegovini i od 1995. godine uložile su – prvenstveno putem USAID-a – više od dvije milijarde dolara pomoći u demokratski, društveni i ekonomski napredak u BiH I njen put ka euroatlantskim integracijama. USAID trenutno implementira 23 projekta u BiH kako bi pomogao napredak zemlje, što podrazumijeva usklađenu ekonomiju, efikasne i transparentne institucije vlasti, snažno civilno društvo i multietničko, tolerantno društvo.

Ključni prioriteti za zemlju su borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava, poboljšanje rada organa vlasti, promoviranje pomirenja, zaštita ljudskih prava, jačanje energetske sigurnosti, podsticanje poduzetništva i stvaranje transparentnog poslovnog okruženja koje privlači investicije i mladima pruža razlog da ostanu i grade svoj život u BiH. Vlada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini želi vidjeti sve ono što i svi građani ove prelijepe zemlje: sigurnu, stabilnu i naprednu Bosnu i Hercegovinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.