"AVAZOVA" POSJETA

Do sada u njoj boravilo više od 250 djece: Roditeljska kuća je drugi dom za oboljele mališane

Tu je trenutno šestero djece koja se liječe

Ganić i Kubat s djevojčicom iz Visokog koja trenutno boravi u kući. Avaz

N. Smajović

11.6.2023

Roditeljska kuća u Sarajevu, projekt Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“, izgrađena je 2016. godine, a do danas je kroz nju prošlo više od 250 mališana. Roditeljska kuća pruža oboljeloj djeci i njihovim porodicama drugi dom, porodičnu atmosferu i mjesto na kojem, barem na trenutak, mogu zaboraviti na bolničko liječenje.

Finansiraju se donacijama, kako pojedinaca, privrednih subjekata, tako i pojedinih lokalnih zajednica, a upravo potpisivanje sporazume o podršci između ovog udruženja i Grada Visokog bio je razlog posjete ovom mjestu.

Najteži trenuci

- Ova kuća je smještaj za djecu oboljelu od svih malignih oboljenja, ali i njihove roditelje i to je drugi dom za djecu koja trenutno moraju biti ovdje, daleko od svojih kuća, škola, vrtića, a mi nastojimo da im to nadomjestimo, da im damo snagu i nadu da idu dalje i da se bore, i oni i njihovi roditelji. Ovu priliku bih iskoristio da zahvalim svima koji nam pružaju podršku u radu koja nam mnogo znači, a mi ćemo nastaviti da se trudimo i borimo, da budemo tu uz našu dječicu koja prolaze najteže trenutke u svojim životima - kazao nam je Fikret Kubat, direktor Udruženja.

Prilikom posjete u kući je boravilo šestero mališana koji su na liječenju i koji tu borave sa svojim roditeljima ili članovima porodica, a posjetu smo iskoristili i da obiđemo ovu zaista jedinstvenu kuću.

Uređene površine

- Roditeljska kuća se nalazi u krugu Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu. Posjedujemo 700 kvadratnih metara korisnog prostora, od toga 10 porodičnih apartmana s kupatilom, zajedničku kuhinju i dnevni boravak, multifunkcionalnu salu s igraonicom, vešeraj, krovnu terasu i uređene zelene površine s prostorom za relaksaciju i igru - pojasnio nam je Kubat.


Sobe u sklopu Roditeljske kuće. Avaz

Pobijediti bitku

Ovo je bila prilika da Kubat, zajedno s gradonačelnikom Visokog Mirzom Ganićem, uputi poruku i drugim lokalnim zajednicama, da, u skladu s mogućnostima, poput Grada Visokog, izdvoje određena sredstva za finansiranje ovog jedinstvenog projekta, projekta kojim se pomaže teško oboljelim mališanima.

Maligna oboljenja nisu bolesti pojedinca, to su bolesti cijele porodice, u borbu su uključeni svi članovi, pa tako i društvena zajednica svojim doprinosom može doprinijeti da imamo što više dobivenih bitki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.