POLJOPRIVREDA

Nedžad Bićo za "Avaz": Sve je stradalo, ovo je najteža sezona do sada

Imat ćemo manjak čak i stočne hrane, jer ne može se ni kositi, ne možeš ni sijeno sabirati sad, rekao je Bićo

Bićo: Bićo: Prinos će biti vrlo upitan. Avaz

Alen Bajramovic

11.6.2023

Nezapamćene kišne padavine, koje traju već dva mjeseca, bh. poljoprivredu dovode na rub opstanka, a brojna gazdinstva u dilemu da li se uopće nastaviti baviti ovim rizičnim poslom.

Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžada Biće, enormne količine kiše nanose ogromne štete na usjevima.

- Ovo je vrlo, vrlo teška, ako ne i najteža sezona do sada. Bukvalno u svemu. Sve je stradalo. Voće, povrće, žito, sve. Osim direktne štete od poplava, na područjima poput Posavine, gdje poplave nije bilo, voda stoji u parcelama. Sada je vrijeme žetve, ali ne može se ni ući u parcele. Velike količine vlage pogoduju samo štetnicima, a sve kulture napadnute su bolestima. I kada dođe vrijeme da se u poljima može raditi, prinos će biti vrlo upitan – kaže Bićo.

Dodaje da, ako država ne reagira, a s obzirom da se poljoprivrednici još nisu oporavili od šteta iz prošlogodišnjih suša, nastavak proizvodnje hrane za mnoge će postati upitan. O cijenama hrane na bh. tržištu da i ne govorimo.

- Imat ćemo manjak čak i stočne hrane, jer ne može se ni kositi, ne možeš ni sijeno sabirati sad. A cijene već vidite, jer je kilogram trešanja 10 maraka – ističe Bićo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.