SARAJEVO

Bićo: Zbog kišovitog i hladnog vremena kasni proljetna sjetva

Jedan dio je odrađen, drugi još nije i sve se radi na etape, rekao je Bićo

Poljoprivreda ugrožena. Fena

FENA

11.5.2023

Trenutne vremenske prilike i kišovito vrijeme itekako utječu na sjetvu i vrlo loše će se na kraju odraziti na krajni ishod, bit će slabiji rod i sve će mnogo kasniti  - kazao je Feni predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

Naglasio je kako zbog kišovitog i hladnog vremena mnogo kasni proljetna sjetva.

- Jedan dio je odrađen, drugi još nije i sve se radi na etape. Vrijeme je veoma hladno za ovo doba godine, tako da i ono što je zasijano, slabo niče. Generalno, nije nimalo dobro. Na kraju će biti slabiji rod, kasnit će se i sa žetvom i svim ostalim radovima - kazao je Bićo.

Prema njegovim riječima, kad je riječ o plasteničkoj proizvodnji, veliki dio sjetve u zatvorenom prostoru je odrađen, jer tu vremenske nepogode i kiša ne prave problem.

- Problem je samo što je vrijeme hladno i nema sunca tako da će i tu biti kašnjenja - kazao je Bićo.

Dodao je da vlaga pogoduje poljoprivrednim nametnicima i raznim bolestima koje napadaju zasijane kulture.

- Za 50-ak dana je žetva pješnice, a vlaga pogoduje nametnicima, napadaju je razne bolesti. To mislim na jesenju sjetvu i ona za mjesec i malo više stiže i trenutno je ugrožena od nametnika. Ovo što se sije na proljeće - kasni. Tako da će i tu biti problem. Ima mnogo vlage, što nije dobro, nema sunca, vrijeme je hladno. Tako da će to sve utjecati na proizvodnju - kazao je Bićo. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.