TUŽNA GODIŠNJICA

Za mučko ubistvo 114 nedužnih mostarskih Bošnjaka i Hrvata niko nije odgovorao

SAD su vam spremne pomoći da žrtavama donesete pravdu, a porodicama barem malo smiraja, poručila je Menuti

Sa obilježavanja na Uborku - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Meliha Smajkic

13.6.2023

Na lokalitetima Uborak i Sutina, pored spomen-obilježja, a potom i u Zaliku, danas je obilježena 31. godišnjica mučkog ubistva 114 mostarskih Bošnjaka i Hrvata.

Te nedužne civile su u noći s 13. na 14.juni 1992. godine na ovim lokalitetima, nakon što su, uglavnom, odvedeni iz atomskog skloništa u Zaliku, strijeljale srpske paravojne snage uz podršku JNA, a njihovo stradanje označeno je kao prvi masovni zločin počinjen u Hercegovini.

Izgubio oca i majku

Adnin Hasić, predsjednik Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini u ovom zločinu je izgubio i oca i majku.

- Mi 31 godinu čekamo da Tužiteljstvo i Sud Bosne i Hercegovine procesuiraju odgovorne za ovaj zločin. Pouzdano znamo da je 12 osumnjičenih umrlo, umiru i svjedoci te stoga koristim ovu priliku da još jednom pozovem institucije da pred lice pravde izvedu odgovorne za zločin na Uborku i Sutini.

Prvi zločini u Mostaru dogodili su se upravo na Uborku i Sutini. Na Sutini je otkrivena i ekshumirana prva masovna grobnica u BiH. Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina planirano je da se predmet zločina na Uborku i Sutini završi. Svi predmeti obuhvaćeni strategijom moraju biti započeti ili završeni do kraja tekuće godine. Za izvođenje zločinaca pred lice pravde preostalo je malo vremena. Nadam se da će Tužiteljstvo poduzeti sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti i uspjeti dovesti do kraja procesuiranje odgovornih za zločine na Uborku i Sutini-kazao je Hasić.

Dan civilnih žrtava rata

Naveo je da se danas po prvi put obilježava i Dan civilnih žrtava rata u Mostaru.

- Ovo je dan sjećanja na građane Mostara koji su kao civili ubijeni u Mostaru tokom agresije na BiH 1992-95.godine. Civilne žrtve kojih je preko 860 zaslužuju jedinstveno spomen obilježje u Mostaru i to je projekat na kojem zajedno sa gradskom administracijom i drugim institucijama trebamo iznaći adekvatnu lokaciju, i sve što je neophodno kako bi osigurali trajno i dostojanstvo sjećanje na nevine žrtve-naglasio je Hasić.

Među brojnim delegacijama, koje su odale počast na Uborku i Sutini, bile su i predstavnice Udruženja „Majke enklava Srebrenice i Žepe“.

-Obilazimo sva stratišta, sva stratišta su moja, bez obzira gdje se nalazila. Ja sam, izgubila dva sina, muža, 32 člana svoje porodice. Osjećam se isto kao što se i vi osjećate ovdje. Mi majke moramo govoriti, jer govor je istina, a šutnja je laž. Mi se ne bojimo. I, dok sam živa obilazit ću sva stratišta, nije bitno gdje, niti ko je poginuo, ni ko je ubijen. Svi su isti. Tuga je i bol, ali moramo pamtiti i zaboraviti se ne smije-poručila je Ramiza Gurdić u ime Udruženja.

Obilježavanju godišnjice je prisustvovala i Debora Menuti (Deborah Mennuti), otpravnica poslova u Ambasadi SAD u BiH. Ona je kazala da je privilegija biti danas na odavanju počasti civilnim žrtavama koje su masakrirane na Uborku i na Sutini.

Velika odgovornost

- Sjećamo se patnji žrtava i odajemo poštovanje svim mukama koje od tada do danas prolaze preživjeli, porodice žrtava, prijatelji ali i Mostarci. SAD s pohvalom gledaju na napore aktivista koji su ustrajni i predani privođenju pravdi počinitelja ovih gnusnih zločina. Uprkos njihovim istrajnim naporima pravda u ovom slučaju još uvijek nije zadovoljena. Tridesetjednu godinu nakon zločina niko nije procesuiran za njih. Vrijeme je da se to promijeni - kazala je Menuti.

Naglasila je da vlasti na svim nivoima u BiH imaju veliku odgovornost priznati istinu o ratnim zbivanjima od 1992. do 1995.godine, podučavati o njima buduće naraštaje, aktivno istraživati i procesuirati počinitelje ratnih zločina te pružati podršku žrtvama i njihovim porodicama uključujući i održavanje odgovarajućih komemoracija.

- SAD su vam spremne pomoći da žrtavama donesete pravdu, a porodicama barem malo smiraja-poručila je Menuti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.