PREDSJEDNIK RS

Dodik o državnoj imovini: To je riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom

Niko nije ovlastio niti tražio od američke ambasade da se bavi tim ili nekim drugim unutrašnjim pitanjem BiH, rekao je Dodik

Milorad Dodik. Printscreen

H. J. I.

13.6.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i za RS je to završena stvar.

Dodik je istakao da su sastanci "samozvanih eksperata u američkoj ambasadi ili zgradi gdje je nekada bila kancelarija visokog predstavnika po pitanju imovine brutalno miješanje u unutrašnja pitanja i de fakto priznanje da je BiH kolonija".

– Niko nije ovlastio niti tražio od američke ambasade da se bavi tim ili nekim drugim unutrašnjim pitanjem BiH, a kancelarija visokog predstavnika je obezglavljena i nelegalna, jer je mjesto visokog predstavnika i dalje upražnjeno i u međuvremenu nije ukinuto – rekao je Dodik.

"Uzeli nam novčanike"

On je naglasio da je besprizorno “da nas još obavještavaju kako su nam uzeli novčanike i da se dogovaraju koliko naših para će da nam daju”.

– Nikakav prijedlog koji o tom pitanju dođe sa adresa koje se nepozvano i neovlašteno bave našim unutrašnjim pitanjima u RS neće biti razmatran. Sporazum kojim je nastala današnja BiH pitanje imovine je riješio 1995, a u oba entiteta i distriktu Brčko sprovedena privatizacija državnog kapitala i sad se neko sjetio da pitanje imovine kao nije riješeno – rekao je Dodik.

"Ubijanje dosade u sarajevskoj kotlini"

On je ocijenio da se na ovom pitanju najjasnije vidi kako dio međunarodne zajednice u BiH proizvodi krize i onda se kao spasioci nude da ih riješe, optužujući usput legalno birane političare za nesposobnost.

– Možda je pitanje imovine za američkog ambasadora tek način da ubije dosadu u sarajevskoj kotlini, međutim zbog tog pitanja mi smo imali građanski rat (agresija na BiH, op.a.) devedesetih godina. Nije RS izgubila više od 20.000 svojih najboljih sinova koji su branili svoje kuće i imovinu, da bi joj zemlju 30 godina nakon rata (agresije na BiH op.a.) krčmili Izetbegović, Marfi ili Šmit – poručio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.