IRFAN HALILAGIĆ

Premijer Tuzlanskog kantona o pucnjavi u Lukavcu: Šokiran sam i užasnut događajem

U skladu s analizom koju ćemo napraviti poduzet ćemo sve što je u našoj moći i nadležnosti da slične događaje u budućnosti preveniramo, rekao je

Irfan Halilagić. Fena

S. S.

14.6.2023

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić (SDA) oglasio se nakon današnjeg stravičnog slučaja u Lukavcu, gdje je maloljetni učenik pucao u nastavnika iz pištolja.

- Šokiran sam i užasnut današnjim događajem u OŠ "Lukavac Grad" i činjenicom da je bivši učenik te škole upotrebom vatrenog oružja nanio povrede uposleniku ove škole.

Prije svega, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime izražavam nadu, očekivanje i želju da se naš povrijeđeni sugrađanin brzo i uspješno oporavi. Također, svim učenicima, ali i drugim uposlenicima Škole želim da ova trauma na njih ostavi što manje posljedice. U tom smislu Vlada Tuzlanskog kantona razmatra mogućnosti i načine da osiguramo potrebnu pomoć svima na koje je ovaj događaj ostavio bilo kakvu posljedicu.

Porodica je jezgro društva

Također, svi u okviru svojih nadležnosti preispitujemo naša dosadašnja postupanja u potrazi za odgovorom „kako i u kojem smjeru dalje djelovati da osiguramo još viši stepen bezbijednosti učenika, nastavnika i drugog osoblja?“

U skladu s analizom koju ćemo napraviti poduzet ćemo sve što je u našoj moći i nadležnosti da ovakve i slične događaje u budućnosti preveniramo. S obzirom na to da je porodica jezgro društva, u tome nam je neophodna pomoć i podrška roditelja i staratelja.

Zanemarivanje problema

Kao roditelj, pozivam vas da više vremena posvetimo svojoj djeci, da razgovaramo s njima, uočimo modele ponašanja, promjene, eventualne anomalije, suočimo se i s vlastitim problemima i sami potražimo stručnu pomoć i podršku, a sve kako zbog zanemarivanja problema ne bi dolazilo do njihove eskalacije.

Kao premijer Kantona obećavam da ćemo s još većim intenzitetom, u saradnji sa svim relevantnim institucijama i stručnjacima u oblasti pedagogije, psihologije, edukacije, maloljetničke delinkvencije, i sigurnosti nastaviti da radimo i iznalazimo mogućnosti da već u narednu školsku godinu djeca krenu u sigurnijem školskom ambijentu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.