POZITIVNE BROJKE

Rast broja turističkih posjeta u posljednje vrijeme: U BiH hrle turisti iz svih krajeva

Čak 52,3 posto više u odnosu na april prošle godine. Najviše gostiju iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Njemačke...

Stalni porast broja dolazaka turista. Avaz

Alen Bajramovic

15.6.2023

Bosna i Hercegovina je u aprilu zabilježila 125.364 turističke posjete, što je za 25,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, a za čak 52,3 posto više u odnosu na april prošle godine, navodi se u izvještaju Agencije za statistiku BiH.

Broj od 250.231 noćenja veći je za 49,9 posto u odnosu na isti mjesec 2022. godine. Turisti su imali na raspolaganju i veći broj smještajnih kapaciteta – 19.172 sobe, apartmana i mjesta za kampiranje i 42.182 raspoloživa kreveta.

Dužina boravka

- U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 28 posto. Broj noćenja stranih turista je viši za 30,2 posto u odnosu na mart 2023., a za 77,5 posto u odnosu na april 2022. godine. U aprilu 2023. najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (16,9 posto), Hrvatske (16,5 posto), Slovenije (12,9), Turske (6,9), Njemačke (4,9), te Italije, Crne Gore i Austrije (3,1). Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je Estonija s prosječnim zadržavanjem od 4,4 noći, Katar sa 3,5 noći, Irska i Kuvajt sa po 3,4, te Malta, Španija i Ukrajina sa po 2,9 noći - navodi se u izvještaju Agencije za statistiku BiH.

Fazlagić: Stalno ulaganje. Avaz

Broj noćenja stranih turista u KS u aprilu je bio veći za 82,1 posto u odnosu na april 2022., kazao je za “Avaz” v.d. predsjednika Turističke zajednice KS Haris Fazlagić.

Prosperitetna grana

- Statistika Turističke zajednice KS, koju radimo na mjesečnom osnovu, pokazuje stalni porast u dolascima i noćenjima u KS tokom cijele prošle godine. Razlozi povećanih posjeta KS je, najprije, ukidanje svih mjera zabrane u vezi s pandemijom koronavirusa, povećano interesiranje za putovanjima općenito, bolja turistička ponuda, ali i veći obim promocije i marketinga, u šta je uključena Turistička zajednica KS sa svim turističkim djelatnicima - kaže Fazlagić.

Ističe da je turizam vrlo prosperitetna grana privrede, u čiji se razvoj mora stalno ulagati.

- Za turistički rast i razvoj neophodno je dodatno, jače promoviranje turističkih potencijala. Za veći broj dolazaka turista mora se uvesti više avionskih linija, općenito raditi na saobraćajnoj infrastrukturi, izgradnji puteva i jačanju željezničkog saobraćaja - dodaje Fazlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.