LJEPOTE BIH

Turizam kao glavni pokretač privrede: Prirodna bogatstva naše zemlje sve više privlače turiste

Zahvaljujući svom jedinstvenom geografskom položaju, raspolažemo brojnim pejzažima, prašumama, jezerima, kao i selima interesantnim turistima

Perućica: Jedna od posljednjih prašuma u Evropi. Printscreen

L. Bašović

16.6.2023

Turizam u Bosni i Hercegovini pokazao je potencijal da postane jedan od glavnih pokretača privrede. Iako je još neistražena, zahvaljujući svom jedinstvenom geografskom položaju, BiH raspolaže brojnim pejzažima, prašumama, jezerima, kao i starim selima interesantnim kako domaćim tako i stranim turistima.

Lokalni vodič

Perućica, jedna od posljednjih prašuma u Evropi, nalazi se u BiH i dio je Nacionalnog parka „Sutjeska“, a ujedno je i prirodni rezervat koji je pod strogom državnom zaštitom. Prepuna je netaknutih prirodnih bogatstava interesantnih turistima. Njena razvijena flora i fauna stanište je mnogih endemskih vrsta, a ulazak u park nije moguć bez lokalnog vodiča. Posjete su znatno veće u posljednjih nekoliko godina, kazali su nam iz ovog parka.

Nezaobilazna destinacija turista koji posjete našu zemlju je i Park prirode Blidinje, koji se nalazi u podnožju planina Čvrsnice i Vrana. U parku su smješteni jezero, nekropola stećaka i Hajdučka vrata koja su simbol parka, a Blidinjsko jezero je nezaobilazna atrakcija. Nalazi se u samoj kotlini parka i najveće je planinsko jezero u BiH u kojem nije moguće plivati jer je plitko, ali, uprkos tome, ljeti je centralno mjesto osvježenja.

Nekropola stećaka

U blizini jezera smještena su i Hajdučka vrata, o kojima su hiljadama godina stvarane legende, a koje i danas navode ljubitelje prirode na višesatno planinarenje. Tu je i nekropola stećaka, kojih ima 150, a koji su od 2016. godine na listi UNESCO-ove Svjetske baštine.

Od sela u BiH trenutno je najatraktivniji Lukomir, najizoliranije selo u našoj zemlji, smješteno nedaleko od olimpijske planine Bjelašnice. Pristup selu nije moguć tokom zimskih dana, ali dolaskom ljeta prikazuje svoje prirodne čari isprepletene s tradicionalnim načinom života mještana. Prema riječima mještana, selo ljeti vrvi od turista.

Žive bez struje

Lukomir je selo koje ima svega dvadesetak kuća, a njegovo stanovništvo još živi bez struje, u skladu s prirodom. Nepoznato je koliko dugo je već naseljeno, ali nekropola stećaka govori o tome da je tu više stotina godina prisutan ljudski rad. Nekoliko sati hoda od sela nalazi se kanjon Rakitnice, koji je još jedan od razloga zašto posjetiti ovaj bosanskohercegovački dragulj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.