DOLINA HEROJA

Predsjednik SDP-a Hrvatske za "Avaz": Svaki pokušaj agresije i okupacije osuđen je na neuspjeh

Borba u kojoj je, barem privremeno, poražen fašizam važna je i danas

Peđa Grbin. A. Bajramović

Alen Bajramovic

17.6.2023

U Dolini heroja na Tjentištu danas je obilježena 80. godišnjica Bitke na Sutjesci, po mnogima najznačajnije bitke tokom Drugog svjetskog rata. Po prvi put, sa brojnim anitifašistima iz susjedne Hrvatske, žrtvama se poklonio i predsjednik SDP-a Hrvatske Peđa Grbin.

Velike emocije

- Po prvi put sam tu i emocije su velike. Poginule su hiljade ljudi, pola iz Dalmacije. To su ljudi koji su svoj život dali za ono što je njima bilo vrijedno, za šta su se borili, a to je prije svega sloboda. Mi danas uvelike možemo biti zahvalni njima na toj slobodi. 

Upravo njima, koji su stradali ovdje i na brojnim drugim mjestima boreći se protiv okupatora i domaćih izdajnika. Oni su nas zadužili. Mi u Hrvatskoj znamo da danas Hrvatske u ovim granicama ne bi bilo bez partizana – kazao je Grbin za portal "Avaza".

Borba u kojoj je, barem privremeno, poražen fašizam važna je i danas, kada svjedočimo nacionalizmima u regionu i pokušajima prekrajanja historije i rehabilitacije zločinaca.

- Mi smo možda na nekom prokletom terenu gdje je u sto godina bilo više ratova nego bilo gdje drugdje u Evropi, gdje smo svjedočili tome, neki iz svojih domova, neki na televiziji, ali znamo koliko je taj rat strašan i koliko je bilo čiji pokušaj agresije i okupacije osuđen u konačnici na neuspjeh. Jedino što će se u međuvremenu dogoditi je smrt, razaranje, uništavanje. Zato je ta poruka danas posebno važna. 

Svima onima koji napadaju, razaraju, vrše agresiju, koji hoće tuđe, reći ću samo jedno – No pasaran – odgovara Grbić na našu konstataciju.

Popravljanje odnosa

Govoreći o ulozi lidera u regionu i njihovom doprinosu često lošim međususjedskim odnosima, Grbin smatra da su prethodni, a i sadašnji predsjednik Hrvatske učinili mnogo na popravljanju odnosa.

- Ali jako je teško kada imate neke, a govorim konkretno, da ne bi bilo nikakve zabune, o predsjedniku Srbije, koji kad god mu se pojavi neki domaći problem, spreman posegnuti za dizanjem tenzija, nacionalnih i svih ostalih. 

Jako je teško kad samo jedna strana hoće dobro, a druga se ponaša kao da to nije bitno. Budućnost je u razumu, da se sjetimo koliko je nacionalizam i jahanje na nacionalizmu nanijelo zla našim prostorima i da je jedino što nas može voditi naprijed da uvažavamo jedni druge, da prihvaćamo vlastite različitosti i da na njima gradimo bolju budućnost – ističe Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.