VAŽAN SASTANAK

Satler i Marfi sutra na političkom dijalogu sa vlastima Federacije BiH

Dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine je bila važna prekretnica za BiH, ali i poticaj za novoizabrane lidere

Johan Satler i Majkl Marfi. Twitter

A. O.

19.6.2023


Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johan Satler (Johann Sattler) i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Majkl Marfi (Michael Murphy), će se u utorak, 20. juna 2023. godine sastati sa predstavnicima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine.

Sastanak ambasadora EU i SAD-a u BiH sa vlastima Federacije Bosne i Hercegovine je još jedna prilika kako bi se potvrdila posvećenost EU i SAD-a evropskom putu BiH. Dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine je bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU. Značajne reforme su nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Ambasador Satler i ambasador Marfi će se prvo sastati sa članovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, a zatim, nakon sastanka i izjava za medije, planiran je politički dijalog sa predstavnicima Vlade FBiH i Parlamenta FBiH tokom kojeg će se govoriti o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o programiranju i finansiranju uz podršku EU i SAD.

Također, medijima će se obratiti i Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.