ŠEF MISIJE OSCE-A U BIH

Brajan Ageler završio dvodnevnu posjetu Banjoj Luci i Prijedoru

Ageler je tokom posjete Banjoj Luci imao konstruktivan sastanak sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem

Brajan Ageler. Fena

FENA

19.6.2023

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Brajan Ageler (Brian Aggeler), završio je danas dvodnevnu posjetu Banjoj Luci i Prijedoru, gdje je učestvovao na TrotoArt festivalu i održao sastanke sa političkim te predstavnicima nevladinog sektora, saopćio je Odjel za odnose s javnošću Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Družio se sa uličnim izvođačima

Ambasador Ageler se pridružio uličnim izvođačima i umjetnicima na manifestaciji TrotoArt, koju je organizovao Grad Banja Luka te je sa djecom i mladima podijelio svoje znanje i iskustvo u crtanju.

- Biti dio živopisnog TrotoArt festivala je bila izuzetna prilika da se upoznam sa sjajnim umjetničkim talentima i sa kreativnim duhom Banje Luke - rekao je ambasador Ageler.

U saopćenju se navodi da je ambasador Ageler tokom posjete Banjoj Luci imao konstruktivan sastanak sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj društveno-ekonomskoj i političkoj situaciji u entitetu, kao i o reformskim procesima koji su u toku.

Posjeta je bila i prilika da se šef Misije OSCE-a u BiH sastane sa predsjednicom Savjeta nacionalnih manjina RS, Majom Kremenović i predsjednikom Saveza nacionalnih manjina RS Franjom Roverom. U fokusu razgovora bio je razvoj i implementacija relevantnih strateških dokumenata koji imaju za cilj unapređenje položaja i statusa nacionalnih manjina u Republici Srpskoj, ali i ostatku Bosne i Hercegovine.

Izgradnja spomenika ubijenoj djeci Prijedora

Ageler je posjetio Prijedor gdje se sastao sa Seidom Karabašić, predsjednicom Udruženja Prijedorčanki "Izvor" te Vesnom Šolajom i Rezijom Mujkanović, predsjednicom i predstavnicom Udruženja žena „Rudarka“ iz Ljubije. Ambasador Ageler je pozdravio vrijednu ulogu udruženja žena na području Prijedora, kao važnih graditelja mira te pružio podršku njihovim inicijativama, naporima i umrežavanju sa drugim organizacijama civilnog društva, koje su ključne za provođenje aktivnosti izgradnje povjerenja u Prijedoru.

Tokom sastanka sa Fikretom Bačićem, predstavnikom Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora i predstavnicima Omladinskog centra Kvart, ambasador Ageler je potvrdio spremnost Misije da pruži podršku inicijativama za ponovno pokretanje razgovora o izgradnji spomenika ubijenoj djeci Prijedora, kao i inicijativama usmjerenim na izgradnju povjerenja, saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.