"AVAZ" NA LICU MJESTA

Uključivanje preživjelih žrtava ključno za efikasno rješavanje problema trgovine ljudima

Kao preživjela žrtva trgovine ljudima, razumijem sve prepreke s kojima se žrtve suočavaju na svom putu ka izlječenju i oporavku, navodi Zoletić

Sa današnjeg okruglog stola - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
A. O.

19.6.2023

Na današnjem okruglom stolu na temu „Unapređenje učešća žrtava i preživjelih od trgovine ljudima u akciji borbe protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini“ prisutnima se obratio i Marko Tamindžija koji je izjavio da je iz prve ruke vidio razorne efekte ovog zločina na pojedince, porodice i zajednice.

- Čvrsto vjerujem u važnost inicijativa koje vode preživjele žrtve. Svojevremeno su nam govorili da smo mi jedinstven slučaj u svijetu - po broju eksploatisanih osoba - i da će način na koji se riješi naš slučaj biti matrica za sve ostale slične slučajeve - poručio je Marko Tamindžija.

Ovaj događaj je organiziran u okviru projekta borbe protiv trgovine ljudima koji provodi Vijeće Evrope, u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine.

- Kao preživjela žrtva trgovine ljudima, razumijem sve prepreke s kojima se žrtve suočavaju na svom putu ka izlječenju i oporavku. Želim naglasiti da sam siguran da bi naša borba za ostvarivanje prava, da i ne spominjem oporavak nakon traume i nastavak naših života, bili puno jednostavniji da smo imali pravu podršku i od institucija i od nevladinih organizacija - istakao je Seudin Zoletić.

- Mediji imaju ključnu ulogu u informisanju šire javnosti o problemu trgovine ljudima, a podizanjem svijesti mogu čak pomoći da se spriječi da veći broj ljudi postane plijen trgovaca ljudima. Da bi svaka politika borbe protiv trgovine ljudima bila smislena i efikasna, moramo uključiti preživjele u diskusiju i omogućiti im da se njihov glas i mišljenje čuje - izjavila je Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu na okruglom stolu, te istakla zadovoljstvo što će Vijeće Evrope podržati rad udruženja „Novi početak“.

Važnost glasa preživjelih istakli su i Samir Rizvo, pomoćnik ministra i državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, te Petya Nestorova, izvršna sekretarka Konvencije Vijeća Evrope o akciji protiv Trgovine ljudima.

Svoja iskustva iznijele su i predstavnice grupe za zastupanje žena, žrtava trgovine ljudima, koju je osnovala NVO Atina, Srbija.

- Uvijek trebamo imati na umu da žrtve nisu statistika ili bezlične brojke. One su ljudska bića sa nadama, snovima i pravom da žive bez eksploatacije. Naša je odgovornost vratiti njihovo dostojanstvo, podržati njihovo izlječenje i osigurati im alate da povrate svoje živote - istakao je Nj. E. Olav Reinersten, Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.

Na današnjem okruglom stolu Marko Tamindžija i Seudin Zoletić podijelili su svoja iskustva kao dio grupe od preko 650 državljana Bosne i Hercegovine, koji su 2009. godine bili zaposleni kao privremeni građevinski radnici u Azerbejdžanu, kada su im oduzeti pasoši i kada su bili izloženi nehumanim uslovima života i rada. U okviru ovog događaja potpisan je sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava između projekta Vijeća Evrope za borbu protiv trgovine ljudima i NVO Novi početak, čiji su osnivači Tamindžija i Zoletić, u znak podrške razvoju učešća žrtava i preživjelih u borbi protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.