TREBINJE

Projekt oporavka turizma od posljedica korone: Turisti će biciklima moći obilaziti zanimljive destinacije

Neke od najznačajnijih aktivnosti projekta odnose se na uređenje i obilježavanje biciklističke - pješačke staze, kazao je Benderać

S predstavljanja rezultata na konferenciji. Avaz

P. Mucović

20.6.2023

U Trebinju su na završnoj konferenciji predstavljeni rezultati i realizirane aktivnosti projekta naziva „ReTRail“, koji se finansira iz sredstava Evropske unije i Vlade Njemačke kroz program EU4BusinessRecovery, s ciljem oporavka sektora turizma od posljedica koronavirusa.

Dva odmarališta

Projekt na području grada Trebinja provodi Razvojna agencija Grada Trebinja TREDEA u partnerstvu s Područnom privrednom komorom Trebinje i Turističkom organizacijom grada Trebinja. Prema riječima Bojana Benderaća, direktora Razvojne agencije Grada Trebinja, realizacija projekta „ReTRail“ započela je u aprilu 2022. godine, a akcenat su stavili na aktivni turizam, cikloturizam.

- Neke od najznačajnijih aktivnosti projekta odnose se na uređenje i obilježavanje biciklističke - pješačke staze Trebinje - Jazina, postavljanje stalaka za parkiranje bicikala ispred turističkih objekata, natkrivenog parkinga za bicikla u kasarni te dva odmorišta u prirodi, nabavku 25 bicikala s pratećom opremom, kreiranje digitalne platforme za turističku promociju, kao i edukacije za turističke operatere na 10 različitih tema - pojasnio je Benderać.

Prirodni ambijent

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja, istakao je da je ovo izuzetno značajan projekt za grad Trebinje, jer je dobijen jedan novi sadržaj aktivnog turizma.

- Posebno nam je važno jer je ovaj projekt u skladu sa Strategijom razvoja turizma Grada Trebinja. U čitav projekt uključeni su i pružaoci turističkih usluga - hoteli, restorani, porodična mala gazdinstva, koji se nalaze na adaptiranoj trasi biciklističke staze Trebinje – Jazina, kuda je nekad prolazio popularni Ćiro. Zaista nema ljepšeg prizora od ovog prirodnog ambijenta - istakao je Bošković.

Vrijednost projekta je približno 320.000 KM, od čega je gotovo 50.000 KM učešće partnera.

Poboljšati ponudu

Bošković je kazao da je cilj da sa svim pružaocima turističkih usluga u Trebinju nastave dalje da adaptiraju stazu i u drugom pravcu, koja ide prema Dubrovniku.

- Nadam se da ćemo uskoro, sredstvima iz gradskog budžeta i putem donacija, početi na svim aktivnostima, kako bismo kreirali druge sadržaje i u narednim godinama poboljšali ponudu iz oblasti aktivnog turizma - zaključio je Bošković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.