PROBLEMI

Nezapamćeno dug kišni period donio katastrofu na njivama: Žetva kasni, a bolest koja je napala pšenicu smanjit će prinose

Morat će se čekati da kiše prestanu i da se njive osuše da se može u njih ući i kukuruz presijati

Kiša povaljala pšenicu, Spreča poplavila kukuruz. H. Čalić

H. Čalić

19.6.2023

Poljoprivrednici iz Gračanice u velikim su problemima zbog kiše koja je danima neprestano padala. Kako sami kažu, ovaj nezapamćeni kišni period donio je katastrofu na njivama.

Siva pjegavost

- Da su koliko-toliko normalne vremenske prilike, za dan-dva počela bi žetva ječma, a 1. jula kombajni bi se našli na njivama i žnjeli pšenicu. Poljoprivrednici bi imali dovoljno mladog krompira, a kukuruz bi izrastao do metar u visinu - kazao je Husein Šestan, jedan od najvrijednijih poljoprivrednika u Lohinji Donjoj kod Gračanice.

Umjesto toga, dodaje, kiša koja pada dva mjeseca uvjetovala je pojavu bolesti i štetočina na poljoprivrednim usjevima, pa je siva pjegavost napala pšenicu i zasigurno će smanjiti prinose, a žetva će kasniti.

- Kukuruz je žute boje i zaostaje u razvoju, a na mnogim parcelama poplave i bujične vode su u potpunosti uništile zasijane njive. Morat će se čekati da kiša prestane i da se njive osuše da se može u njih ući i kukuruz presijati i izlagati se novih visokim troškovima. A upravo je kukuruz strateška hrana za ishranu stoke u farmama proizvodnjom silaže. Na mnogim parcelama plamenjača je „spržila“ krompir - naveo je rukovodilac biljne proizvodnje u ZZ Gračanka, diplomirani inžinjer poljoprivrede Sabahudin Avdić.

Spasiti kornišone

Sve nam ovo govori, ističe on, da će prinosi žitarica, povrća i voća koje je uništila monolija biti za 50 i više posto manji i enormno skupi.

Avdić: Nezapamćene nepogode. Printscreen

Ipak, jedna ohrabrujuća vijest stiže iz ove zadruge koja okuplja oko hiljadu kooperanata i djeluje na tri kantona i RS. Gračanka je, naime, ove godine sa 150 kooperanata ugovorila proizvodnju 1.200 tona kornišona koji se u 90 posto količina izvoze u EU. Uprkos veoma nepovoljnim uvjetima, zahvaljujući primjeni svih agrotehničkih mjera, agronomi ove zadruge smatraju da će se kornišoni spasiti i održati i u količini i kvalitetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.