NAKON SJEDNICE U ZAGREBU

Plenković: Razgovarali smo o pristupanju BiH Evropskoj uniji i brojnim projektima

Od posebnoga interesa je i vrlo važan projekt tzv. južne plinske interkonekcije, rekao je Plenković

Plenković: Razgovarali smo o brojnim temama. Printscreen

A. O.

20.6.2023

Nakon današnje zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hecregovine i Vlade Republike Hrvatske održane u Zagrebu, medijima se obratio premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je istakao da su razgovarali o brojnim temama danas i razmotrili 32. tačke dnevnog reda.  

- Znamo da je hrvatska vlada tokom prošle godine podržala brojne razgovore na nivou institucija EU da se BiH dodijeli kandidatski status nakon što je 2016. podnijela zahtjev za članstvo. S te strane, mi smo danas održali sjednicu na kojoj smo raspravili o 32. tačke dnevnog reda te otvorili niz tema pod tačkom razno, tako da su u raspravi učestvovali razni ministri i jedne i druge strane, to jeste Vijeća ministara i Vlade. Strukturirali smo našu raspravu u nekoliko cjelina. Prva se odnosila na saradnju u kontekstu pristupanja BiH Evropskoj uniji, vanjskopolitičke saradnje, kao i u obrazovnom smislu diplomatskih službi, a potom smo razgovarali o pitanjima okoliša o Trgovskoj gori, o horizontima. Zatim smo razgovarali o infrastrukturnim projektima. Te teme su bile najsadržajnije i najkonkretnije u smislu zaključaka, o upravljanju granicama, migracijama, civilnoj zaštiti, obrazovanju, pitanjima s područja rada, socijalne skrbi, zdravstva, resora i u konačnici odbrane i finansija. Također, razgovarali smo i o temama koje su ministri koji nisu imali konkretne tačke dnevnog reda kandidirali za raspravu i potvrdilo se da je naša saradnja razgranata i u područjima kulture, u područjima medija, poljoprivrede, turizma i čitavom nizu drugih tema – izjavio je Plenković.

Dodao je da su Hrvatska i BiH u prošloj godini dosegle razmjenu od četiri milijarde eura.


Tokom današnjeg susreta. Twitter

- To je za 50 posto više nego 2021. godine, što svjedoči o intenzivnim ekonomskim odnosima dviju zemalja. Unapređujemo sve moguće infrastrukturne projekte koji će bolje povezati Hrvatsku i BiH od mostova do cesta, do boljeg upravljanja graničnim prijelazima do činjenice da članstvo Hrvatske u Šengenskom prostoru u euro području treba pomoći BiH, a ne predstavljati barijeru za njene građane i na tom tragu ćemo voditi saradnju u razdoblju koje je pred nama. Od posebnoga interesa je i vrlo važan projekt tzv. južne plinske interkonekcije – rekao je Plenković.

Premijer Hrvatske je dodao da žele investirati u plinovode koji bi išli u Imotskom, zatim u BiH. Kazao je da bi se na taj način pomogla plinifikacija tog dijela. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.