PARIZ

BiH će, prema nalogu Ministarstva vanjskih poslova, glasati za Srbiju da bude domaćin EXPO-a 2027. godine

Iako ova tačka do sada nije bila na dnevnom redu, obavljane su konsultacije

Glas za Srbiju. srbija

Z. K.

21.6.2023

Generalna skupština Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu će danas zasjedati, a na njoj će se obaviti prvi od ukupno tri kruga glasanja za domaćina EXPO-a 2027. godine. Prema saznanjima, BiH će, prema nalogu Ministarstva vanjskih poslova (MVP), glasati za Srbiju, a glasat će i bh. ambasadorica u Parizu.

Različiti stavovi

Osim Srbije, koja je kandidirala Beograd, u utrci su još Sjedinjene Američke Države (SAD) s gradom Minesotom, zatim Tajland - Puket, Španija - Malaga i Argentina - San Karlos de Bariloće. Ipak, i kod ovog pitanja iz BiH ne dolaze jedinstveni stavovi. Naime, iz Predsjedništva BiH dolaze različiti stavovi.

Iako ova tačka do sada nije bila na dnevnom redu, obavljane su konsultacije. Na tim konsultacijama predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović je istakla da podržava glas za Srbiju, dok je Denis Bećirović kazao da podržava Ameriku.

Finale u novembru

U ovom prvom krugu glasanja BiH će, ipak, prema nalogu MVP-a, glas dati za Srbiju, nakon čega ostaju još dva kruga, a finalno bi trebalo biti održano u novembru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.