SANKCIJE RUSIJI

Washington Post objavio mapu: BiH i Srbija mimo svih

Na mapi su prikazane Bosna i Hercegovina i Srbija kao jedine države koja se nisu pridružile restriktivnim mjerama prema Kremlju

BiH i Srbija nisu uvele sankcije Rusiji. Printscreen

H. J. I.

23.2.2023

Washington Post objavio je tekst u kom se analiziraju globalne podjele u svijetu nastale po izbijanju rata u Ukrajini. Uz ocjenu da se podjele produbljuju, autori su priložili mapu Evrope na kojoj su prikazane zemlje koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji. 

Na mapi su prikazane Bosna i Hercegovina i Srbija kao jedine države koja se nisu pridružile restriktivnim mjerama prema Kremlju.

U petak prva godišnjica invazije na Ukrajinu

U petak će biti godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu, a ove dvije države zapadnog Balkana, kako navodi američki list, i dalje su jedine na putu ka Evropskoj uniji koje nisu uvele sankcije Rusiji.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik kazao je danas u Banjoj Luci da u državi Bosni i Hercegovini, odnosno u Predsjedništvu, Vijeću ministara i Parlamentu, formalno i suštinski nema odluke za bilo koju vrstu sankcija prema Rusiji.

On je preporučio da se ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov pita da li je BiH uvela sankcije Rusiji kako bi se izbjegla polemika.

33 zemlje u svijetu uvele sankcije

Na drugoj strani, ako je vjerovati srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji više nije pitanje mjeseci. O pridruživanju Srbije restriktivnim mjerama EU prema Rusiji izvještavali su i pojedini ruski mediji. Neki pišu da će se Srbija pridružiti prvom paketu sankcija prije početka ljeta, a drugi, pak, navode da bi prva mjera mogla da bude donijeta u aprilu. Navodno je u igri povratak viznog režima, ukidanje letova…

Ovo je mapa koju je objavio Washington Post.

Mapa koju je objavio Washington Post. Printscreen

Kako navodi američki list, samo 33 zemlje u svijetu su uvele sankcije Rusiji, a sličan broj država vojno pomaže Ukrajinu. Prošlogodišnje istraživanje Economist Intelligence Unita procijenilo je da dvije trećine svjetske populacije živi u zemljama koje su se suzdržale od osude Rusije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.