NOVI ZASTOJ

Umjesto raspisivanja tendera za izvođenje radova: Doljani opet na čekanju!

Za ovaj projekt odobrena su sredstva u iznosu od 4,2 miliona KM

GP Doljani: Među najfrekventnijima u BiH. Printscreen

Meliha Smajkic

22.6.2023

Izgradnja novog Graničnog prijelaza (GP) Doljani, jednog od najfrekventnijih na jugu naše zemlje, opet je na čekanju!

Pripremne aktivnosti

Iako nam je lani u avgustu iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH rečeno da su u toku pripremne aktivnosti na ishođenju odobrenja za građenje ovog graničnog prijelaza, kao i da se raspisivanje tendera za izvođenje radova očekuje do kraja godine, ipak, saznajemo, u realizaciji ovog projekta došlo je do zastoja.

Iz UIOBiH jučer nam je rečeno da su u međuvremenu od Federalnog ministarstva za prostorno uređenje dobili dopunu zahtjeva za dodatnom dokumentacijom, između ostalog, traženo je da se ishodi i prethodna procjena utjecaja na okoliš.

- Prikupljanje dodatne dokumentacije je iziskivalo dodatno vrijeme, procedure oko javnih nabavki i odabira ugovornih dobavljača za vršenje pojedinih usluga shodno zahtjevima za dodatnu dokumentaciju, rokovima izrade dodatne tehničke dokumentacije, a koji su se morali prolongirati u odnosu na prvobitne procjene iz avgusta - kazao nam je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

Priča o izgradnji novog GP Doljani „zakotrljala se“ još 2017. godine. Godinu kasnije UIO je za skoro milion KM kupio privatno zemljište za izgradnju novog prijelaza koje se nalazi u neposrednoj blizini postojećeg, a koje se prostire na 4.300 kvadratnih metara.

Dvije godine poslije za ovaj projekt su odobrena sredstva u iznosu od 4,2 miliona KM, ali potom je 2021. odlukama Vijeća ministara dio od tih sredstava u iznosu od milion prebačen za izgradnju GP Osoje.

Nijedna stavka

Tako su na računu UIO za ovaj projekt ostala 3,2 miliona KM, a nepoznanica je hoće li to biti dovoljno za cjelokupnu izgradnju i opremanje.

Zanimljivo je da se u planu nabavki za ovu godinu, koji je 28. aprila potpisao sada već bivši direktor UIO Miro Džakula, nijedna stavka ne odnosi na ovaj projekt.

Prema podacima portala javnih nabavki, u martu je zaključen ugovor za vršenje usluge izrade elaborata o utjecaju na okoliš GP Doljani u iznosu od 5.500 KM.

Više od 6.000 vozila u jednom smjeru

Na neuvjetnost GP Doljani, gdje tokom sezone u samo jednom smjeru dnevno prođe više od 6.000 vozila, više puta su upozoravali iz Granične policije BiH. Činjenica je i da ovaj prijelaz ima samo jednu traku u svakom smjeru.

Planirano je da novi prijelaz ima po tri ulazne i izlazne trake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.