PROGRAMSKE AKTIVNOSTI

Islamska zajednica dodijelila 260.000 KM pomoći za pogođene u poplavama u Krajini

Na terenu su potom podijeljeni i humanitarni paketi i higijenski artikli, a u međuvremenu je organizirana i sergija za poplavljena područja

Sa održanog sastanka. MINA

H. J. I. / MINA

22.6.2023

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini kroz svoje programske aktivnosti stradalim u poplavama u Bosanskoj Krajini dodijelila je pomoć u ukupnoj vrijednosti od 260.000 KM.

Prvu interventnu pomoć pogođenom stanovništvu Islamska zajednica aktivirala je i realizirala putem Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) Merhamet i Crvenog križa, a ovim aktivnostima je koordiniralo Muftijstvo bihaćko.

Humanitarni paketi i higijenski artikli

Na terenu su potom podijeljeni i humanitarni paketi i higijenski artikli, a u međuvremenu je organizirana i sergija za poplavljena područja na teritoriji cijele BiH.

Sredstva od sergije su dodijeljena i Muftijstvu bihaćkom u vrijednosti od 160.000 KM, a raspodijeljena su po medžlisima koji su pretrpjeli najveću štetu. Radi se o medžlisima Bihać, Cazin, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bužim i Sanski Most.

Ovim povodom u Bihaću je održan sastanak s onim građanima koji su od džematskih odbora i predstavnika savjeta mjesnih zajednica kandidirani da dobiju podršku Islamske zajednice.

Prigodno su se prisutnima obratili muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić, koordinator za društvenu brigu Muftijstva bihaćkog Sabahudin ef. Begić i glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur ef. Ćehić.

"Od velike je važnosti da naš narod shvati da nije sam"

- Iako je pomoć za mnoge ljude značajna, ja ipak mislim da je ona simbolična. Nama je cilj da uzvratimo našem narodu pažnju koju on poklanja Islamskoj zajednici u kontinuitetu i da potaknemo državne institucije svih nivoa da bezrezervno pruže podršku i pomognu u sanaciji nastale štete. Od velike je važnosti da naš narod shvati da nije sam i da ima institucije i organizacije koje će mu priteći u pomoć kada mu ta pomoć bude neophodna - kazao je muftija bihaćki.

Ovom prilikom zahvalio je reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću i Rijasetu Islamske zajednice što su iskazali brigu prema Krajini i poplavljenim područjima, kao i svim džematlijama koji su svoje priloge darovali za poplavljena područja.

- I danas smo prenijeli da mi u našem djelovanju i aktivnostima nikada nećemo zaobići naše ljude. Opredijeljenost Islamske zajednice jeste da sasluša ljude, da ih razumije i da njihove probleme delegira u javnom prostoru. Mi ćemo uvijek biti uz vas - poručio je muftija Kudić.

Sabahudin ef. Begić je govorio o detaljima finansijske podrške ljudima koji su pretrpjeli štete u poplavama, te najavio kako ovo nisu konačna sredstva i da očekuje u narednom periodu nastavak ove podrške.

160 porodica dobilo po 1.000 KM

- Rijaset Islamske zajednice je interventno reagovao sa sredstvima koja su doznačena Merhametu i Crvenom križu, s druge strane su dostavljeni paketi s prehrambenim artiklima i sredstva za čišćenje i dezinfekciju. Nakon održane sergije u svim džematima, Rijaset je našem muftijstvu doznačio 160.000 KM i mi smo ta sredstva raspodijelili po medžlisima koji su stradali u poplavama. To znači da je 160 porodica dobilo po hiljadu konvertibilnih maraka. I ako dodamo ona interventna sredstva, dolazimo do brojke od 260.000 KM. Mi imamo najave iz Austrije i Švicarske, ali i iz Rijaseta da ovo nije kraj, već da ćemo nastaviti s podrškom našem narodu u skladu s našim mogućnostima. Ponovo pozivamo institucije vlasti da što hitnije reaguju prema našim građanima i pomognu im u saniranju štete - izjavio je Begić.

Glavni imam Medžlisa Bihać Mensur-ef. Ćehić je istakao da nisu mogli obuhvatiti sva domaćinstva koja su pretrpjela štete, pa su odabrali samo ona u kojima je voda ušla u kuće i koji trebaju sanirati prostor boravka.

Predsjednik Medžlisa Bihać Samir Bećirspahić je istakao da će ovaj medžlis u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta pomoći posebno socijalno ugrožene građane čija je imovina stradala u poplavama, te se nada da bi uskoro mogli obezbijediti i neka sredstva za sanaciju šteta nastalih na poljoprivrednim površinama.

Korisnici ove pomoći nisu skrivali svoje zadovoljstvo i zahvalnost Islamskoj zajednici što je prva reagovala i konkretno pružila pomoć ljudima koji su pretrpjeli značajne materijalne štete.

Voda ušla na prvi sprat kuće

Klaudiji Šahinović iz bihaćkog džemata Kulen Vakuf je voda ušla na prvi sprat, gdje i živi, te uništila namještaj, kućanske aparate i pričinila veliku štetu.

- Mnogo sam zahvalna Islamskoj zajednici na ovoj podršci. Hvala im što su prvi reagovali i ovo nama nije simbolična, već je ovo i suštinska pomoć koju smo dobili. Voda se odjednom stvorila u kući, mogu slobodno reći da mi je slap vode bio u kući. Pored kućanskih aparata i namještaja, stradao mi je jedan broj koza i kokoši, te se nadam se ovo više nikada neće ponoviti. Ova sredstva su mi od velikog značaja da pokušam sanirati dio onoga što mi je uništeno - poručila je Šahinović.

Mjesna zajednica Pokoj je najviše pogođeno područje u posljednjim poplavama. Njen predsjednik Amir Koričić ističe da su nakon popisa štete sada podaci egzaktni i da se može ocijeniti da je ova mjesna zajednica mnogo stradala.

I on je iskazao zahvalnost Islamskoj zajednici koja je i do sada bila uvijek prva u podršci, a sada je ta podrška bila više nego potrebna. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.