INSTITUT KANADA

Otava proglasila 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Ova proklamacija je još jedan poziv ambasadoru BiH u Kanadi, Milisavu, koji do sada nije poštovao niti odluke Parlamenta Kanade, navode iz Instituta

Ramić: Centralna kanadska komemoracija se održava 8. jula. AA / Twitter

A. O.

23.6.2023

Gradonačelnik glavnog grada Kanade, Otave, proglasio je 11. juli 2023. godine Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Ovo je prvi put da glavni grad Kanade odaje počast žrtvama najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi. Kako navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, proklamacija ima veliki značaj za kulturu sjećanja jer je u glavnom gradu Kanade skoncentrisan veliki broj negatora sudskih, historijskih i naučnih činjenica o genocidu u Srebrenici koji nisu uspjeli u svojoj kampanji protiv ove proklamacije.

- Ova proklamacija je još jedan poziv ambasadoru BiH u Kanadi, Marku Milisavu, koji do sada nije poštovao niti odluke Parlamenta Kanade o genocidu u Srebrenici niti odluke organa BiH, da spusti zastava BiH na ambasadi BiH 11. jula na pola koplja.

Do sada povodom 28.godišnjice od genocida u Srebrenici dobili smo proklamacije od premijeraa kanadske pokrajine Novi Brunsvik i gradonačelnika največeg kanadskog grada Toronta. Očekujemo do 11 jula proklamacije premijera ostalioh kanadskih pokrajina i teritorija i većih kanadskih gradova.

Centralna kanadska komemoracija se održava 8. jula u Vindsoru ispred prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori.

Institut za istraživanje genocida Kanada – kažu iz Instituta.

- Budući da je 2010. godine Parlament Kanade jednoglasno usvojio rezoluciju M-416, kojim je priznat genocid u Srebrenici i proglašen 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi i budući da je Institut za istraživanje genocida Kanada javna naučna institucija koja se bavi analizom zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog prava i uzimajući u obzir da Institut za istraživanje genocida Kanada proglašava od 11. juna do 11. jula 2023. godine mjesecom sjećanja na genocid u Srebrenici i budući da, Grad Otava prepoznaje važnost ovog događaja za budućnost građana BiH kroz pravdu i istinu, stoga, ja, Mark Satklif (Sutcliffe), gradonačelnik grada Otave, ovim proglašavam 11. jul 2023. godine Danom sjećanja na genocid u Srebrenici u Otavi – navodi se u proklamaciji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.