NA TUŽNI DAN

Sraman čin ambasadora BiH u Kanadi

Ne samo da zastava Bosne i Hercegovine nije spuštena na pola koplja, već je taj dan potpuno uklonjena

Ambasada BiH u Otavi. IGK

Avaz.ba

14.7.2020

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić saopćio je kako na Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici zastave na ambasadi Bosne i Hercegovine u Otavi (Ottawi) nisu bile spuštene na pola koplja te nazvao taj čin "sramnim i skandaloznim". 

U saopćenju se navodi kako je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković 9. jula ove godine poslala Instrukciju za postupanje diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici te da se u toj Instrukciji između ostalog kaže: "Sva diplomatsko konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine (uključujući rezidencije ambasadore-šefova diplomatsko konularnih misija), su na dan 11. juli 2020. godine dužna da spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola u vezi sa članom 20. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima".

- Veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi, od kojih su mnogi preživjele žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini su očekivali da ambasade Bosne i Hercegovine u Otavi postupi u skladu sa Instrukcijom i spusti zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja. To bi bio ljudski čin odavanja počasti žrtvama genocida i poštovanja preživjelim žrtvama genocida u ambasadi u Otavi, tom malom komadu bosanskohercegovačke zemlje u dalekoj i prijateljskoj Kanadi - navodi se u saopćenju IGK-a.

Nisu ispoštovane procedure. IGK

Kako su naveli, to se nije desilo. Predstavnici Instituta za istraživanje genocida Kanada su 11. jula više puta obišli ulicu u kojoj se nalazi ambasada Bosne i Hercegovine i kamerom zabilježili ponižavajuči čin. Ne samo da zastava Bosne i Hercegovine nije spuštena na pola koplja, već je taj dan potpuno uklonjena.

- Ovaj anticivilizacijski čin ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi Marka Milisava je ponizio sve građane Bosne i Hercegovine u Kanadi, posebno preživjele žrtve genocida, ponizio Bosnu i Hercegovinu i Kanadu, ponizio međunarodnu pravdu i pravo - navedeno je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.