FEDERALNA MINISTRICA

Jasna Duraković: Pitanjem sigurnosne situacije u obrazovanju se moramo baviti

Mišljenja je da je kolektivna odgovornost kada je riječ o napadu na nastavnika u Lukavcu

Duraković: Jedna od ideja o kojoj smo razgovarali je uključiti zaštitare. Avaz

E. A.

23.6.2023

Jasna Duraković, federalna ministrica obrazovanja, izrazila je nadu da će sigurnosna situacija u školama biti bolja početkom nove školske godine.

U jednom gostovanju na televiziji govorila je o setu hitnih mjera koje su donijeli proteklih dana.

- U cilju nam je bilo kreirati set hitnih mjera – uključiti adekvatne ljude i postupati u hitnom akcionom planu. Krajnje je vrijeme da se prestanemo baviti posljedicama i da evo preventivno djelujemo. Ovo nije problem koji se nedavno desio nego se razvija godinama - kazala je Duraković.

Pitanjem sigurnosne situacije u obrazovanju se moramo baviti, ističe ministrica, a ne samo konstatirati nezadovoljstva, nego poduzeti korake.

Kolektivna odgovornost

- Set zaključaka koje je donijela Vlada FBiH obavezuje sve te ljude i kantonalne vlade da hitno postupe i djeluju u skladu s propisanim zaključcima, da delegiraju kandidate iz resornih ministarstava za obrazovanje, zatim druge stručne osobe koji će se baviti rješavanjem ili kreiranjem plana prevencije sprečavanja nasilja - naglašava Duraković.

Mišljenja je da je kolektivna odgovornost kada je riječ o napadu na nastavnika u Lukavcu.

- Neophodno je uključiti Federalno ministarstvo pravde, rada i socijalne politike i zdravstva, ali i MUP-a. Sveobuhvatno moramo ovaj problem gledati, a ne da samo prebacujemo na obrazovanje. Ovdje je kolektivna odgovornost. Kaznene politike se moraju mijenjati u kontekstu MUP-a - navodi ministrica.

Stručni tim

Kada se oformi stručni tim, razgovarat će se i o mogućnosti uvođenja zaštitara, s ciljem bolje zaštite u školama.

- Jedna od ideja o kojoj smo razgovarali je uključiti zaštitare, koji neće nositi oružje, ali će biti prisutni u dvorištima, tamo gdje je to neophodno, gdje nema videonazora i školskih portira - kaže Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.