STRAZBUR

Delegacija PSBiH učestvovala na trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE

Prvog dana zasjedanja, u PSVE održana je svečana ceremonija potpisivanja Povelje evropskih političkih stranaka za inkluzivna društva bez rasizma

Delegacija PS BiH. Sektor PSBiH za odnose s javnošću

A. O.

23.6.2023

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović, Snježana Novaković Bursać, Darijana Filipović, Sabina Ćudić, Branislav Borenović i Mia Karamehić Abazović učestvovali su na trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE u Strazburu.

Tokom zasjedanja, članovi Delegacije PSBiH sastali su se sa generalnom sekretarkom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović Burić, s kojom je razgovarano o novim rastućim izazovima za Vijeće Evrope.

Prvog dana zasjedanja, u PSVE održana je svečana ceremonija potpisivanja Povelje evropskih političkih stranaka za inkluzivna društva bez rasizma, čiji je cilj da se političke stranke obavežu kroz svoje djelovanje na odbranu osnovnih ljudskih prava i demokratskih principa, odbacivanje svih oblika rasizma i netolerancije, govora mržnje, poticanja na rasnu mržnju i uznemiravanja. Povelja će biti ponuđena na potpisivanje svim političkim strankama u zemljama članicama Vijeća Evrope.

Tokom zasjedanja članovima PSVE obratili su se predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto. U okviru rasprave o aktuelnim pitanjima bilo je riječi o političkoj situaciji u Poljskoj, kao i o posljednjim dešavanjima u Ukrajini.

Skupština je održala i zajedničku raspravu o temi migracija, u okviru koje je raspravljano o tri izvještaja koja se odnose na integraciju migranata i izbjeglica, socijalno uključivanje migranata, izbjeglica i interno raseljenih osoba kroz sport, te zdravstvenu i socijalnu zaštitu radnika bez dokumenata ili onih koji su u ilegalnom položaju.

Neke od tema ovog zasjedanja PSVE bile su i rješavanje specifičnih izazova s kojima se suočavaju Bjelorusi u egzilu, reforma zakonodavstva o ljudskim pravima u Ujedinjenom Kraljevstvu i transnacionalna represija kao rastuća prijetnja vladavini prava i ljudskim pravima. Skupština je raspravljala i o budžetima i prioritetima Vijeća Evrope za period 2024.-2027. i o rashodima PSVE za period 2024.-2025.

Članovi Skupštine usvojili su i važnu rezoluciju i preporuke koje se odnose na potrebu za sveobuhvatnim pristupom multilateralizmu i zdravstvenoj njezi tokom vanrednih situacija u vezi s javnim zdravljem.

U usvojenoj rezoluciji, na osnovu izvještaja članice PSSE Selin Sayek Böke iz Turske navedeno je da države moraju „hitno naučiti lekcije iz prethodnih vanrednih zdravstvenih situacija jačanjem globalne zdravstvene arhitekture i razvojem potrebnih strategija na nacionalnom nivou”, kako bi se u budućnosti moglo brzo reagovati na nove globalne zdravstvene rizike.

U tom smislu, članovi PSVE su naglasili da je "potreban sveobuhvatan multilateralan napor, koji uključuje i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Svjetsku trgovinsku organizaciju, kao i druge međuvladine aktere, "kako bi se preispitala regulativa koja se odnosi na zdravstvenu industriju i snabdijevanje osnovnim lijekovima, vakcinama i zdravstvenim uslugama na nacionalnom i međunarodnom nivou. S tim u vezi, posebno je važno obezbijediti raznolikost izvora medicinskog snabdijevanja”.

U usvojenom tekstu se naglašava da se tekući procesi koji se odvijaju u svrhu transformacije globalnog upravljanja zdravljem moraju zasnivati na principu ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda tokom vanrednih situacija u vezi s javnim zdravljem.

Također, u rezoluciji se pozivaju države članice da „izgrade jače i otpornije zdravstvene sisteme“, posebno ulaganjem u primarnu zdravstvenu zaštitu, pružanjem univerzalne zdravstvene pokrivenosti svima unutar svoje teritorije i utvrđivanjem slabih tačaka u lancu medicinskog snabdijevanja, saopćeno je iz PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.