LJETNA SEZONA

S dolaskom vrelih dana počele i gužve na granicama: Kako do mora bez nervoze

Iz GPBiH nerijetko preporučuju građanima da koriste alternativne granične prijelaze

GP Doljani: Najfrekventniji na jugu BiH. Printscreen

Meliha Smajkic

23.6.2023

Turistička sezona i pripreme za ljetne odmore se tek zahuktavaju, ali su gužve na cestama već primjetne, pogotovo kada je riječ o prelascima državne granice na jugu naše zemlje.

Tako je već prvog ovomjesečnog vikenda zabilježena veća frekvencija putnika na graničnim prijelazima Doljani i Gabela Polje, a na ulasku u Metković u susjednu Hrvatsku u koloni se čekalo i do sat.

Stanje na cestama

Iz Granične policije BiH nerijetko tokom ljeta preporučuju građanima da se prije namjeravanog putovanja informiraju o stanju prometa na graničnim prijelazima i da koriste najbliže ili susjedne granične prijelaze s manjom frekvencijom.

Budući da je uz Doljane, kada je riječ o jugu naše zemlje, „razvikan“ i GP Gabela Polje, a prilično opterećen u jeku sezone bude i GP Bijača, preporuka građanima koji planiraju putovati na područje Makarske rivijere je da koriste druge alternativne prijelaze.

Iako su manje poznati, to su Crveni Grm, Orahovlje i Zvirići, sva tri na području Ljubuškog. Inače, GP Zvirići, koji se nalazi u blizini GP Bijača, tokom prethodnih sezona nerijetko je „zjapio“ prazan.

Sjever zemlje

Za one građane koji planiraju putovati na područje Dubrovnika preporuka je da koriste GP Trebimlja, koji se nalazi 35 kilometara od izuzetno frekventnog GP Ivanica.

Kada je riječ o sjeveru naše zemlje, izuzetno frekventnom GP Izačić, alternativa je Ripač, poznat i pod nazivom Užljebić. Taj prijelaz je iste udaljenosti od Bihaća kao Izačić. Za GP Bosansku Gradišku alternativa su Gradina i Bosanska Dubica.

Za odlazak u Crnu Goru alternativnih graničnih prijelaza nema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.