NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Premijer Nikšić zatražio povlačenje tri zakona o energetici: Zastupnici SDA negoduju

Haris Zahiragić je rekao da, ako se povuku ove tri tačke, neće glasati za dnevni red

Sa današnje sjednice. N. Šaljić

H. J. I.

26.6.2023

Druga sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je počela, a na dnevnom redu je 14 tačaka, među kojima je i set energetskih zakona.

Prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, Prijedlog zakona o električnoj energiji i Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije neće biti tema rasprave na sjednici, što je zatražio premijer FBiH Nermin Nikšić, a takva odluka je naišla na negodovanje Kluba Bošnjaka.

Klub Bošnjaka izrazio negodovanje

- Mi iz kluba Bošnjaka se ne slažemo sa ovim. Svi delegati na Klubu Bošnjaka su imali jedinstven stav da ovi zakoni imaju proceduru. Javnost treba da zna da zahtjev za povlačenje zakona nije bio od premijera Nikšića, niti Kluba Bošnjaka, nego predsjedavajućeg iz reda HDZ-a. Predsjedavajući ozbiljno shvata stav Kluba Bošnjaka, za razliku od nekih Bošnjaka - rekao je Haris Zahiragić, pritom je čestitao Tomislavu Martinoviću, jer je, kako je naveo, stavio premijera FBiH u svoju funkciju.

On je rekao da, ako se povuku tri tačke, neće glasati za dnevni red.

"Mi smo danas taoci"

- Premijer ima mogućnost da povuče zakon - rekao je delegat Damir Džeba te podsjetio sa je SDA-ov premijer povlačio zakone i 30 sekundi prije početka rasprave, te je to nailazilo na prihvatanje tadašnje opozicije.

- Ovo se sad politizira, a pravi razlog je Predstavnički dom i predsjednica Lepić koja sedam mjeseci nije stavila ove zakone na dnevni red i ne radi svoj posao. Mi samo danas taoci i tako je za registar pedofila. Posebno govori kao Zakon o sukobu interesa. Nije krivo rukovodstvo Doma naroda i Vlada već kolegij Predstavničkog doma koji koči procese. Ja nisam na sjednicama Kolegija i mislim da krivac rukovodstvo Predstavničkog doma. Pogriješili su što nisu stavili desetine prijedloga zakona na dnevni red - rekao je Irfan Čengić, aludirajući da HDZ ciljano koči procese.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.